Tiels beleid onder loep van VROM

Het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) laat het vergunningenbeleid van de gemeente Tiel onderzoeken.

In die gemeente stortte afgelopen zondag het parkeerdek van een Van der Valk-motel in.

Uit het bouwdossier van Tiel blijkt dat het motel enkele jaren zonder de vereiste vergunningen opereerde, verbouwingen uitvoerde die niet toegestaan waren en niet brandveilig genoeg was. VROM laat nu het vergunningenbeleid door een extern bureau uitvoeren, welk is nog niet bekend, en verwacht dat het onderzoek naar de gemeente ten minste een maand duurt.

Naast VROM laten ook het horecaconcern Van der Valk en Tiel door de externe bureaus Arcadis en ABT de zaak onderzoeken. Deze studies gaan niet over het vergunningenbeleid, maar over de oorzaak van het instorten van het parkeerdek. Tiel heeft ervoor gekozen een ander ingenieursbureau dan Van der Valk in te schakelen, om zo tot een onafhankelijke rapportage te kunnen komen. Volgens het horecaconcern echter werken beide bureaus nauw samen en wisselen zij informatie uit.

De gemeente Tiel toont zich nu verbaasd over het eigen bouwdossier, met daarin de bouwaanvraag, de verleende vergunning en controlerapporten. Het dossier stopt in 1991, terwijl de firma Van der Valk na dat jaar nog meerdere verbouwingen aan het motel heeft uitgevoerd. Tiel had hierop moeten toezien en de voortgang en veiligheid van de verbouwingen moeten controleren en garanderen.

,,Wij hebben ook niet meer dan het bouwdossier dat stopt in 1991'', zegt de woordvoerder van gemeente Tiel. ,,Dat verwondert ons ook. We zijn nu naarstig op zoek naar wat we missen.'' De woordvoerder van het Van der Valk-concern ,,weet niet wat de laatste jaren wel en wat niet zonder vergunning verbouwd kan zijn''.

Bij Van der Valks verzekeringsmaatschappij AON in Rotterdam zijn achttien schadeclaims ingediend door gedupeerden van het ingestorte parkeerdek. Bij het ongeval raakte niemand gewond, wel zakten vijftien auto's met parkeerdek en al door het het plafond.