Terugval economie VS treft Buhrmann in portemonnee

Bij Buhrmann, 's werelds grootste distributeur van kantoorartikelen, is de winst vorig jaar fors gekelderd. Het bedrijf werd met name getroffen door de terugval in de Verenigde Staten, waar het meer dan de helft van zijn omzet vandaan haalt.

,,2001 was een teleurstellend jaar voor Buhrmann en zijn aandeelhouders'', constateert bestuursvoorzitter Frans Koffrie in een persverklaring. De geplaagd bestuursvoorzitter moest het afgelopen jaar maar liefst drie winstwaarschuwingen voor zijn bedrijf afgeven, vooral veroorzaakt door de vertraging van de economische groei. De waarschuwingen leidden ertoe dat het vertrouwen van investeerders in Buhrmann sterk is afgenomen en analisten beschouwen 2001 als een verloren jaar voor het bedrijf.

Buhrmann, dat kantoorartikelen levert als paperclips, papier en stoelen, had een minder goed gevulde orderportefeuille omdat bedrijven de aanschaf van een aantal kantoorartikelen uitstelden en ook minder geld per werknemer besteedden aan kantoorartikelen die wel werden besteld. De nettowinst kelderde afgelopen jaar daardoor met 75 procent tot 55 miljoen euro.

Dankzij een belastingmeevaller kwam de winst per aandeel uit op 1,02 euro. Anders zou dit 0,97 euro zijn geweest. De omzet steeg met 8 procent naar 10,4 miljard euro. Die groei werd volledig veroorzaakt door de overnames van de Nederlandse branchegenoot Samas en het Amerikaanse USOP. Buhrmann wist de kasstroom uit operationele activiteiten te verhogen van 66 miljoen euro naar 469 miljoen.

Buhrmann gaat ervan uit dat 2002 een verbetering te zien zal geven. ,,De doorgevoerde kostenbesparingen en de synergie-effecten van de acquisities zullen bijdragen aan een beter resultaat in 2002'', aldus Koffrie. In de VS ziet Koffrie nog geen tekenen dat de economie weer opveert. Maar de situatie is momenteel stabiel. ,,Het is stabiel op een laag niveau.'' Buhrmann geeft aan dat het in de eerste maanden van het huidige jaar nog niet goed gaat en de nettowinst per aandeel in het eerste kwartaal zakt onder het bedrag van de vergelijkbare periode in 2001. In het vierde kwartaal van 2001 daalde de winst per aandeel met 43 procent. De groei moet dit jaar vooral komen van de divisie kantoorartikelen. De divisie `papier' groeit maar mondjesmaat en de verwachting is dat de divsie grafische systemen een lagere omzet en winst zal behalen.