Secretaresse van Hitler overleden

Traudl Junge, de laatste nog in leven zijnde secretaresse van Adolf Hitler, is zondag in München overleden. Ze werd 82.

Traudl Junge overleed aan kanker op de dag dat een documentaire over haar leven in première ging op het filmfestival van Berlijn. In de documentaire Im toten Winkel vertelt Junge, die van najaar 1942 tot Hitlers dood in april 1945 zijn secretaresse was, over haar leven in de nabijheid van de Führer.

Traudl Junge, geboren Humps, trouwde in 1943 met Hitlers assistent Hans Junge, die een jaar later om het leven kwam bij een Britse aanval op zijn compagnie in Normandië. Ze typte vlak voor Hitlers dood zijn politieke testament uit waarin hij in zijn racistische standpunten volhardde. Ze was een van de laatsten van wie Hitler afscheid nam, voordat hij zelfmoord pleegde. Ze was er getuige van dat Hitler het gif dat hij wilde gebruiken, aan zijn hond voerde om te zien of het middel werkte.

Traudl Junge wilde zoals haar zus danseres worden, maar zag zich genoodzaakt de kost te gaan verdienen om haar moeder te helpen. Na haar secretaressestudie en een wedstrijd die zij won, werd zij tot secretaresse van Hitler benoemd. In 1947 stelde ze haar herinneringen op schrift. Deze aantekeningen (Bis zur letzten Stunde) verschenen vorige week in boekvorm. Over haar leven als secretaresse van Hitler zegt Traudl Junge in de film onder meer: ,,Hoe langer ik leef en hoe ouder ik word, des te groter wordt mijn schuldgevoel.''