Romantische `love man' met harde stem

Ragga, de mengvorm van rap en reggae die begin jaren negentig opgang maakte, was als muziekstijl geen lang leven beschoren. De New-Yorkse Jamaicaan Shaggy is de enige reggaerapper die de trend overleefde, nadat hij door het hitparadepubliek in de armen werd gesloten. Ondanks zijn harde stem doet Orville `Shaggy' Burrell zich graag voor als een romantische ziel, die Barry White achterna wil gaan als de `love man' van de zwarte muziek.

De gillende meiden in de uitverkochte Music Hall hebben lang moeten wachten, want vorig jaar werd het concert in de nasleep van 11 september uitgesteld. `Mister Lover Lover', zoals deze wandelende misthoorn zich graag laat noemen, deed er alles aan om er een feest van te maken. Halverwege het opzwepende concert herinnerde Shaggy zijn publiek eraan dat zijn bekendheid in 1993 was begonnen met zijn versie van `Oh Carolina', een hit uit de oertijd van de reggae van de Jamaicaanse Folkes Brothers. Tegenwoordig heeft zijn muziek niet veel meer met reggae te maken en des te meer met hiphop en r&b. De poezelige r&b-zanger Ricardo `Rikrok' Ducent was aanwezig om zijn aandeel uit de hit `It wasn't me' te zingen.

In zijn muziek maakt Shaggy handig gebruik van bekende thema's en melodieën, zoals Mungo Jerry's `In the summertime' en de baslijn uit Steve Millers `The Joker'. Daarbij hoefde hij niet terug te vallen op samples of tapes, want zijn band kon al dat moois echt spelen en schudde op verloren momenten verdienstelijke imitaties van Jimi Hendrix en Destiny's Child uit de mouw.

Veel dode momenten waren er niet, want Shaggy hield de vaart erin met muziek die recht deed aan de titel van zijn hit `Boombastic': bombastische soulmuziek met een daverende beat en veel feestelijke hiphop-clichés. Als gangmaker voor publieksparticipatie toonde hij zich een meester en bij het zoete lied `Angel' maakte hij een meisje het hof. ,,Heaven must be missing an angel'' liet hij haar toezingen door zijn zoetgevooisde achtergrondkoor, want met zijn eigen schraapstem kinkt hij eerder bronstig dan romantisch.

Concert: Shaggy. Gehoord: 13/2 Music Hall, Amsterdam.

    • Jan Vollaard