Politiek leider vast

Fractievoorzitter A. Roosenboom van de politieke partij Leefbaarheid in Bergen op Zoom is woensdagochtend aangehouden op verdenking van omkoping. Dit heeft een woordvoerder van de rechtbank in Breda vandaag bevestigd. Sinds december vorig jaar loopt een onderzoek naar de rol van de fractieleider bij ondermeer fraude halverwege de jaren negentig met de verkoop van bouwkavels in de toen zelfstandige gemeente Halsteren. Roosenboom was daar wethouder.

Belangrijk bewijs in de verdenking van Roosenboom is een bandopname die ongeveer een half jaar geleden stiekem is gemaakt door een man uit Halsteren. Daarop zou te horen zijn hoe Roosenboom smeergeld vraagt voor het verstrekken van een bouwvergunning. Burgemeester P. van Velden van Bergen op Zoom deed persoonlijk aangifte.

Roosenboom, die sinds 1962 actief is in de gemeentepolitiek, kwam sinds 1978 vier keer in opspraak wegens verschillende vermeende illegale praktijken. Het Openbaar Ministerie (OM) en de recherche stelden onderzoeken in. Wegens gebrek aan bewijs werd Roosenboom nooit veroordeeld.

In 1978 werd Roosenboom ervan beschuldigd stemmen te winnen door goedkoop bouwtekeningen te maken voor inwoners van Halsteren. De gemeenteraad in Halsteren poogde de toenmalige wethouder weg te stemmen. Dat lukte niet.

Zo ging het ook in 1996. Wegens te weinig aanknopingspunten werd Roosenboom toen niet vervolgd na een onderzoek naar vermeende corruptie en machtsmisbruik.