OM onderzoekt dood baby in ziekenhuis

Het openbaar ministerie in Utrecht is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de dood van een baby vorig jaar maart in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Het meisje van zeven maanden overleed aan de gevolgen van inwendige bloedingen die ze opliep tijdens een hartkatherisatie.

De zaak kwam in december aan het licht, toen het UMC bekendmaakte dat de afdeling kindercardiologie gereorganiseerd was naar aanleiding van de dood van het kind. Onderzoek had uitgewezen dat de samenwerking in het team dat het kind opereerde onvoldoende was. Haar dood had voorkomen kunnen worden en katheterisaties mochten voortaan alleen nog maar verricht worden door mensen die daar het meest in gespecialiseerd zijn, zo meldde het ziekenhuis destijds.

De ouders van het kind deden in september aangifte. Ze vroegen het OM te onderzoeken of er sprake was van dood door schuld en of er ten onrechte een verklaring van natuurlijke dood was afgegeven. Het UMC heeft tijdens het vooronderzoek geweigerd het rapport dat naar aanleiding van de zaak was opgesteld aan het OM en de advocaat van de ouders beschikbaar te stellen en weigert dat nog steeds.

Het OM heeft volgens persofficier H. Rutgers op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg besloten tot een strafrechterlijk onderzoek. Hoe lang het onderzoek gaat duren is nog niet bekend.