OM NAAR UIT TE KIJKEN

ARCHITECTUUR

De Grote Projecten

In een poging de verrommeling van Nederland tegen te gaan, heeft de overheid in de Architectuurnota `Ontwerpen aan Nederland' tien Grote Projecten aangewezen om als voorbeeld te dienen voor de ontwerp- en bouwpraktijk in Nederland. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) opent op 17 februari een expositie waar de huidige stand van zaken tegen het licht wordt gehouden. Groeit de Randstad dicht of of slaagt de overheid erin sturend op te treden bij de ruimtelijke inrichting van ons land. Op de expositie zijn tekeningen, maquettes, films en foto's te zien die een beeld moeten geven van de stand van zaken.

De Grote Projecten. Nederlands architectuurbeleid in perspectief. NAi, Museumpark 25, Rotterdam. Van 17 febr t/m 5 mei. Di t/m za 10-17u. Zo en feestdagen 11-17u. Entree volw E5, t/m 12 jr E3. Mjk, vrienden en schoolklassen gratis. Inl 010-4401200 of www.nai.nl

DANS

Andriessen-programma

Het Nationale Ballet danst een programma op muziek van componist Louis Andriessen, met nieuw werk van Kristina de Châtel en Krzysztof Pastor. De Châtel maakt voor dit programma een choreografie op het begin van de opera De Materie. Ze laat zich inspireren door de ,,krachtige instrumentale klappen'' waarmee Andriessen de 17e-eeuwse scheepsbouw nabootst. De Châtel werkt voor het eerst met Het Nationale Ballet. Krzysztof Pastor liet zich inspireren door TAO (uit Trilogie voor de laatste dag) en The Memory of Roses. Tao lonkt naar Japan, met getokkel op de koto door Tomoko Mukaiyama. Hans van Manen completeert het programma met een reprise van zijn ballet uit 1987 op Symfonieën der Nederlanden. Het Andriessen-programma wordt begeleid door het Nederlands Ballet Orkest o.l.v. Gary Berkson.

`Andriessen-programma'. T/m 2 maart in Muziektheater Amsterdam. Op 5 maart in Lucent Den Haag. Op 6 maart in de Rotterdamse Schouwburg. Inl 020-5518225 of www.het-nationale-ballet.nl

MUZIEK

Andreas Scholl

De Duitse countertenor Andreas Scholl, met zijn onwaarschijnlijk hoge stem en zijn brave schooljongens-uiterlijk een van de opmerkelijkste verschijningen op het concertpodium, treedt twee keer op in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Met begeleiding van klavecinist Markus Märkl, hoboïste Katharina Spreckelsen en cellist Christoph Coin, zingt hij o.a. cantates van Händel.

Andreas Scholl. Op 17 en 18 febr. 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res. 020-6718345

THEATER

Sanne van Rijn

Sanne van Rijn is opgeleid als balletdanseres, fotograaf en performer. Maar nadat ze opviel met de voorstelling Laten we flink zijn, en de Mimeprijs en de Amsterdamse Aanmoedigingsprijs Theater kreeg, is ze aan het toneel geraakt. In een tv-programma verscheen ze in een boerinnenkostuum op klompen om vervolgens drie minuten lang op één been te staan. Dat was haar performance Polka. In een bejaardenhuis in Den Bosch liet ze bejaarden het Zwanenmeer dansen. Bij ZT Hollandia in Eindhoven gaat vanavond haar eerste echte toneelstuk Lachen/Huilen in première, met tekst van Willem de Wolf. Twee mensen (Carola Arons en Juda Goslinga) ontmoeten elkaar in een Chinees restaurant om afscheid te nemen. De scène van drie minuten wordt opgerekt tot een improvisatie-achtig spel van één uur, omdat Van Rijn houdt van terloopse handelingen. Ze gaat er zelf grammofoonplaten bij draaien, zoals Sound of Speed, een lp met autogeluiden.

Lachen/Huilen t/m 16 feb in Plaza Futura, Eindhoven. Tournee t/m 7 apr. Inl 00-246 0656 of www.zthollandia.nl