Nandrolon

In de krant van 4 februari werd dr. Frits Kessel geïnterviewd naar aanleiding van ontstane commotie door een artikel in de Franse sportkrant l'Equipe. Frits Kessel moest op het WK-voetbal in 1998 als KNVB-arts een lijstje overleggen aan de Franse autoriteiten van de inhoud van zijn dokterstas. l'Equipe had gemeld dat o.a. Decadurabolin (nandrolon) en furosemide op het lijstje stonden. Hij wordt nu kennelijk in verband gebracht met verboden middelen, begrijpt niet waarom en windt zich op over ondeskundige kritiek.

Lezing van de bijsluiter van Decadurabolin zou hem al een eind op weg hebben geholpen. De enige toegelaten indicaties voor dit middel zijn (ernstige) ziekten en alleen oudere vrouwen mogen ermee worden behandeld. Geen regulier middel dus voor de behandeling van jonge voetballers. Het heeft nauwelijks nog een plaats in de farmacotherapie en is vooral bekend door misbruik.

Furosemide, een krachtig diureticum, kan worden misbruikt om snel een grote hoeveelheid vocht te verliezen, zo verboden middelen versneld af te voeren uit het lichaam en dus de concentratie van deze middelen te verlagen. Bij sporten waar met gewichtsklassen voor deelnemers wordt gewerkt, kan men door snel gewichtsverlies soms in een lichtere klasse uitkomen. Dit geneesmiddel wordt overigens op grote schaal op bonafide wijze gebruikt, maar is om de genoemde redenen verboden voor sporters.

Als l'Equipe zich afvroeg wat deze combinatie van middelen moest in dokter Kessels tasje, is dat dus niet zo verwonderlijk.

    • Drs. F.W.Stutterheim