Miloševic: het zijn allemaal leugens

Slobodan Miloševic noemde de beschuldigingen tegen hem vanochtend voor het Joegoslavië-tribunaal ,,leugens''.

Niet `het individu' Miloševic, maar het hele Servische volk, de Servische media en de Servische geschiedenis staan terecht voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Dat zei ex-president Slobodan Miloševic vanochtend in de rechtszaal van het Joegoslavië-tribunaal.

De beschuldigingen tegen hem zijn ,,leugens''. Servië, zei hij, is nooit een oorlog begonnen en Servische eenheden hebben nooit misdaden gepleegd. ,,In de Servische militaire traditie zijn krijgsgevangenen en ongewapende burgers heilig.''

Op de derde dag van het proces tegen hem begon hij aan zijn verdedigingsrede. Zeven maanden is Miloševic nu gevangene van het VN-hof, en hij was tevreden dat hij zich vandaag eindelijk tot `het publiek' kon richten. Hij had zijn leesbril bij zich en een stapel papieren. Hij kwam `de waarheid' vertellen.

Een van de aanklagers had gisteren gezegd dat Servische troepen in het voorjaar van 1999 honderdduizenden Albanezen uit Kosovo hadden verdreven. Maar volgens Miloševic waren het de `terroristen' van het Albanese bevrijdingsleger UÇK die de Albanezen hadden weggejaagd, met hulp van de NAVO. ,,Als mensen weigerden om te vertrekken, werden ze door het UÇK geslagen of gedood.'' Het UÇK, zei Miloševic, werd bij het wegjagen van de eigen bevolking geholpen door NAVO-vliegtuigen. Op 24 maart 1999 was de NAVO begonnen met luchtaanvallen op Joegoslavië. Het was een ,,verschrikkelijke en ongelooflijke leugen'', zei Miloševic, dat Servische militairen of politiemannen Albanese burgers hadden gedeporteerd.

Hij liet in de rechtszaal foto's zien van ernstig verminkte lijken en van lichaamsdelen. Dat waren Albanezen, zei Miloševic, die tijdens de NAVO-bombardementen hadden willen terugkeren naar hun huizen. Omdat ze zich niet hadden gehouden aan `het bevel' van het UÇK om te vluchten, waren ze aangevallen door de NAVO.

Miloševic had ook een videoband bij zich met de Duitse documentaire `Es begann mit einer Lüge', die vorig jaar, onder andere in Servië en Duitsland, is uitgezonden. Voordat hij aan zijn verdediging begon, liet hij de band zien. De documentairemakers probeerden aan te tonen dat Albanezen de bloedbaden in het dorp Racak, in januari 1999, en later in het dorp Rogovo zelf hadden uitgelokt. De doden zouden UÇK-strijders zijn geweest die in gevecht waren gesneuveld. De aanval op Racak, waarbij 45 doden vielen, was mede aanleiding voor het begin van de NAVO-aanvallen op Joegoslavië.

Uit forensisch onderzoek bleek later dat de Albanezen ongewapend waren geweest, ze hadden geen uniformen gedragen en ze waren van dichtbij doodgeschoten.

Maar voor Miloševic was de omstreden documentaire het bewijs dat de aanvallen van het bondgenootschap op Joegoslavië onderdeel uitmaakten van een al langer bestaand vooropgezet plan van het westen om Joegoslavië kapot te maken. [Vervolg MILOšEVIc: pagina 5]

MILOšEVIc

'U citeert fout en manipulatief'

[Vervolg van pagina 1] Miloševic liet ook televisie-beelden zien waarop NAVO-generaal Wesley Clark zei dat hij in januari 1999 een telefoontje van William Walker had gekregen, waarin de leider van de OVSE-waarnemersmissie in Kosovo zei dat hij aan de rand van een massagraf stond. In datzelfde tv-programma ontkende Walker dat hij vanuit Racak had gebeld.

Miloševic citeerde vanochtend ook uit een verslag van de toespraak die hij had gehouden op 24 april 1987. Serviërs protesteerden op het Merelveld in Kosovo tegen hun behandeling door de Albanese meerderheid. Met de uitspraak ,,Niemand zal u ooit nog slaan'' had hij de Servische nationalistische sentimenten verhevigd, zei aanklager Geoffrey Nice eerder deze week. ,,U citeert fout, eenzijdig en manipulatief'', zei Miloševic vanochtend. In zijn toespraak riep hij ook op tot samenwerking met Albanezen.

Miloševic verzette zich tegen de stelling van de aanklagers dat hij individueel strafrechtelijk zou zijn voor misdaden van leger en politie. De aanklagers ,,dichtten mij bovennatuurlijke krachten'' toe. Als er al oorlogsmisdaden waren gepleegd, dan waren individuele soldaten daar verantwoordelijk voor, aldus Miloševic. In 1992 werden al Serviërs voor een tribunaal in Belgrado gebracht. Vier mannen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en ze zijn volgens Miloševic ook veroordeeld. ,,Wij hebben dit tribunaal niet nodig'', zei Miloševic.

Hij zei opnieuw dat Servië nooit is begonnen met de oorlog. De Serviërs reageerden alleen maar op geweld dat hen werd aangedaan, door Kroaten, moslims en de NAVO. Miloševic wond zich op over een opmerking van een van de aanklagers. Die had gezegd dat Kosovo aan Servië grensde. Dat was onzin, zei Miloševic. ,,Kosovo ís Servië. Je zegt toch ook niet dat Den Haag grenst aan Nederland?''

Volgens de jurist Göran Sluiter is nu duidelijk welke verdediging Miloševic kiest. ,,Over de misdaden in Kroatië en Bosnië zegt hij `daar had ik geen controle over'. En de actie van de Serviërs in Kosovo was een reactie op het geweld van het UÇK en de NAVO. Een bevolking op de vlucht was het gevolg van de NAVO-bombardementen.''

    • Petra de Koning
    • Cees Banning