Medaillekans Nuyt na derde plaats sprint

Andrea Nuyt is afgelopen nacht in Salt Lake City in de eerste race van de olympische 500 meter als derde geëindigd. Ze eindigde op geringe achterstand van de twee snelste schaatssters op de sprint.

Alleen de Canadese topfavoriete Catriona LeMay en de Duitse Monique Garbrecht waren sneller dan Nuyt. Het verschil met LeMay (37,30) bedraagt iets meer dan tweetiende van een seconde. Garbrecht reed met 37,34 tweetiende sneller dan de Nederlandse medaillekandidate. Nuyt zelf liet een tijd van 37,54 noteren. ,,Een goeie tijd, maar het had sneller gekund. Ik maakte te veel foutjes. Als ik Catriona een keer had kunnen verslaan, was het vandaag wel geweest'', zei de beste sprintster van Nederland.

De voorsprong van Nuyt op de nummer vier na de eerste 500 meter, de Russin Svetlana Zhurova, is slechts eenhonderdste van een seconde. Ondanks een verre van vlekkeloze race verbeterde Nuyt haar eigen Nederlands record. Haar nieuwe toptijd is 37,76, haar oude toptijd was 37,54.

,,Het was vandaag aan Andrea om foutjes te maken'', zei Gerard Kemkers over zijn pupil. De coach, die volgend seizoen met zijn ploeg in dienst treedt van TVM, maakt een goede kans voor de derde keer een prijsschaatser af te leveren. Kermkers was eerder succesvol met Jochem Uytdehaage (goud op de 5.000 meter) en Renate Groenewold (zilver op de 3.000 meter). ,,Maar na de eerste race van Andrea moeten we nog geen conclusies gaan trekken. Zonder die fouten had ze bijna net zo snel gereden als LeMay. Dat moet ze dan morgen maar doen'', meende Kemkers.

Nuyt was na afloop van haar race optimistisch over haar kansen op een olympische medaille. Vannacht, om 01.00 uur Nederlandse tijd, wordt de tweede en beslissende 500 meter gereden. ,,Dit seizoen is mijn tweede 500 meter altijd beter dan mijn eerste'', zei Nuyt na een race waar nog wel wat op aan te merken was. Ze had een trage start en verprutste haar laatste bocht met een misslag. ,,Maar Catriona reed ook geen superrace'', stelde de schaatsster uit Gouda terecht vast.

Vier jaar geleden in Nagano, toen Nuyt nog deel uitmaakte van de ploeg van coach Peter Mueller, bezweek de toen 23-jarige schaatsster bij haar olympische debuut onder de druk. In haar tweede race op de 500 meter kwam ze ten val. Kemkers bespeurde gisteren, evenmin als in de aanloop naar deze Winterspelen, geen spoor van stress bij Nuyt. ,,Als je een van de zes kanshebbers bent en je wordt derde, dan heb je ook bewezen dat je met die spanning om kunt gaan'', sprak de coach over de Nederlands kampioene sprint. ,,Ze is de laatste dagen echt heel erg relaxed.''

,,Ik voel me ook goed'', zei Nuyt zelf ,,En voor de tweede 500 meter heb ik in de laatste bocht een buitenbaan.'' Nuyt moet dan rijden tegen de Wit-Russische Anzjelika Kotyuga, de nummer drie van de wereldkampioenschappen van vorige maand. Bij die titelstrijd in het Noorse Hamar won Nuyt de zilveren medaille achter de onaantastbare LeMay.

In tegenstelleing tot Nuyt liet de Canadese na afloop van haar winnende race van afgelopen nacht de pers links liggen. Terwijl zijn echtgenote zonder ook maar één woord te zeggen het ijsstadion verliet, trad Bart Doan op als haar woordvoerder. Vanonder zijn zwarte cowboyhoed, na eerst Gunda Niemanns echtgenoot Oliver Stirnemann met een innige omhelzing te hebben begroet, nam hij alle tijd om de race van zijn Cat te analyseren.

LeMay, die nu al in zestien achtereenvolgende internationale wedstrijden de 500 meter won en daarbij niet minder dan acht keer een wereldrecord reed, kwam deze keer niet in de buurt van haar recordtijd van 37,22 die ze in december vorig jaar vestigde op haar thuisbaan, de Olympic Oval in Calgary.

Toch bezigde Doan gespierde taal namens zijn echtgenote. ,,Vandaag heeft ze inderdaad wat foutjes gemaakt, maar morgen rijdt Catriona gewoon weer een great race. Of ze nerveus is? Dat is ze alleen voor eigen publiek, in Calgary'', zei Doan. Hij voegde er aan toe dat ,,een nieuw wereldrecord hier in Salt Lake City niet van belang is''. ,,Catriona is vooral naar de Olympische Spelen gekomen om haar titel te verdedigen. En geloof me: morgen zal ze haar beste race rijden.''

    • Ward op den Brouw