Kritiek van personeel Connexxion op bestuur

Het personeel van Connexxion is bezorgd over de elkaar in snel tempo opvolgende bestuurders bij het busbedrijf. De centrale ondernemingsraad heeft dit aan de raad van bestuur laten weten.

De directe aanleiding voor de onrust onder het personeel is het vertrek van H. Koerhuis twee weken geleden, die toen zestien maanden bestuursvoorzitter was. Hij vertrok na een botsing met de commissarissen over de ,,aansturing van de onderneming''. Ook eerdere bestuurders werden de afgelopen jaren na een korte bestuursperiode aan de kant gezet, of stapten zelf op.

Volgens secretaris P. Pont heeft de centrale ondernemingsraad hierover ,,een pittig gesprek'' gehad met het bestuur, waarin ,,we flink ons ongenoegen hebben geuit namens het personeel.'' De onrust onder het personeel ontstaat volgens de ondernemingsraad mede door de stroeve communicatie vanuit het bestuur. ,,Als een bestuurder opstapt krijgen we een briefje van vier regels en daar moeten we het mee doen.'' Volgens Connexxion is de raad van commissarissen steeds zorgvuldig met de sollicitatieprocedures omgegaan, maar waren de maatregelen noodzakelijk, aldus Pont. Hij meent dat er nu vooral rust moet komen in het bedrijf, ,,anders krijg je van die rare toestanden als bij de spoorwegen. Daar zit niemand op te wachten.''

Namens de buschauffeurs in het oosten van het land heeft ook de plaatselijke ondernemingsraad aldaar deze week kritiek aan het bestuur gericht. ,,De ene reorganisatie was nog niet afgerond of de volgende begon alweer'' schrijft de raad. Connexxion heeft zich de afgelopen jaren gevormd uit fusies van kleinere busbedrijven. Afgelopen jaar nog besloot Koerhuis opnieuw de structuur van het bedrijf te wijzigen. Volgens een woordvoerder van Connexxion vormen ,,rust en stabiliteit het uitgangspunt voor 2002''.

    • Esther Rosenberg