Gerhardt authentiek

De `nieuwe, nog ongepubliceerde gedichten' van Ida Gerhardt die werden opgenomen in poëzietijdschrift Awater zijn authentiek. Zij komen uit haar literaire nalatenschap en zijn ,,zonder verdere voorwaarden'' beschikbaar gesteld aan Gerrit Komrij, de oprichter van Awater, aldus Gerhardts erfgenaam Ad ten Bosch.

Nadat gisteren bekend werd dat de `nieuwe' gedichten van Achterberg in Awater waren geschreven door redacteur Pieter Boskma, ontstond twijfel over de echtheid van de Gerhardt-gedichten. Een twijfel die gevoed werd door de weigering van Komrij op de herkomst te gaan. Ten Bosch zegt dat Komrij ,,zoveel mogelijk rumoer wil veroorzaken''.

Volgens literatuurwetenschapper Mieke Koenen, die de gedichten voor Ten Bosch selecteerde, vond Gerhardt ze zelf ongeschikt voor publicatie. ,,Ik vind het heel vervelend dat de gedichten zo bloot, zonder verklaring of verdere context in Awater zijn verschenen'', zegt Koenen. ,,Dat is onzorgvuldig, zeker als door die Achterbergvervalsing nu het idee ontstaat dat deze slechte gedichten namaak zijn.'' Van Koenen verschijnt in mei een biografie over Gerhardt, die onder meer gaat over haar omgang met niet geslaagd werk.