GALERIESELECTIE

LOVE STORIES

Het koninklijk huwelijk vormde de aanleiding van de tentoonstelling 2-2-02 and other love stories in Galerie Diana Stigter. Hiervoor werden acht kunstenaars uitgenodigd een film of video over de liefde te tonen. Maar anders dan in sprookjesboeken lopen niet al hun verhalen even goed af. Zo eindigen de geliefden uit de film Love Bites van A.P. Komen & Karen Murphy weer alleen en is het werk De Gewonde Man van Gabriel Lester op te vatten als een hilarische uiting van liefdesverdriet. Tevens zijn films, foto's en stills te zien van Sven Augustijnen, Pierre Bismuth, Lucas Michael, Saskia Olde Wolbers, Julika Rudelius en Maaike Schoorel.

2-2-02 and other love stories. Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam. T/m 3 maart, di t/m za 13-18u.

SLEWE

De relatie tussen beeldende kunst en architectuur staat centraal op de tentoonstelling van Paul Drissen en Krijn de Koning in Galerie Slewe. Bij Drissen dienen architecturale modellen en plattegronden als motief voor zijn schilderijen. De zes nieuwe doeken die hij toont, bevatten tevens verwijzingen naar kunstenaars als Léger, Matisse en Picabia. De Koning is bekend om zijn ter plekke gemaakte architectonische installaties in kunstruimtes en musea. De meeste van zijn werken zijn tijdelijk. Wat resteert zijn foto's en tekeningen. In Slewe toont hij drie kleinere werken, waaronder twee multiples.

Paul Drissen & Krijn de Koning. Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam. 16 febr t/m 23 maart, di t/m za 13-18u.

DOGGIEDOGGIE

Kunstenaar Joep van Liefland heeft in Galerie De Praktijk een installatie gebouwd die het midden houdt tussen een sculptuur en een obscure seksbioscoop. In deze ruimte draait Doggiedoggie, een video die volgens de kunstenaar gaat over `de duistere kant van mannelijke angsten en emoties, over de extase van de lelijkheid en de ultieme schoonheid van de snackbar'. Van Liefland reageert met zijn werk op de in zijn ogen eendimensionale clichés op televisie, in film en in de pornoindustrie.

Doggiedoggie van Joep van Liefland. Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. 16 febr t/m 20 maart, wo t/m za 13-18u.

PRE-FAB

Het kunstenaarsinitiatief Artis uit Den Bosch, gevestigd in de voormalige sigarenfabriek van Willem II, heeft haar tentoonstellingsruimte ingrijpend verbouwd. De monumentale hal is onderverdeeld in verschillende losstaande paviljoens, waarin de komende maanden onder de titel PRE-FAB diverse tentoonstellingen zullen worden georganiseerd. Een van de paviljoens is op drie meter hoogte gebouwd en zal dienen als projectruimte voor films en video's. PRE-FAB no.1 toont werken van de Duitser Wolfgang Plöger en de Poolse Agata Zwierzynska. De tentoonstelling wordt zondag 17 febr om 15u geopend met een performance van de Belgische kunstenaar Angel Vergara.

PRE-FAB no.1. Artis, Boschveldweg 471, Den Bosch. 17 febr t/m 17 maart, vr t/m zo 13-17u.

EDIT IPSAMAS

De tentoonstelling Edit Ipsamas in het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht omvat een keuze uit de foto's die galeriehouder en fotograaf Paul Andriesse in de afgelopen twintig jaar maakte. De selectie uit zijn oeuvre werd gemaakt door Thomas Struth. Deze bekende Duitse fotograaf koos tachtig foto's die op zijn aanwijzing als een samenhangend geheel worden gepresenteerd. Bijna alle foto's, veelal kleine zwart-witafdrukken op barietpapier, zijn van dichtbij genomen. Ze tonen Andriesses vrienden en familie, de kunstenaars met wie hij samenwerkt, de plekken waar hij geweest is en de kunstwerken waar zijn oog op gevallen is.

Edit Ipsamas, een keuze van Thomas Struth uit de fotos van Paul Andriesse. Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180, Dordrecht. T/m 9 maart, Wo t/m za 12-17u, do 12-21u.

En verder

Fotowerken van Michiel Kluiters t/m 28 febr bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam; beelden van Piet van de Kar t/m 9 maart in Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam; schilderijen en tekeningen van Jan Roeland, Guido Lippens en Jaap van den Ende t/m 10 maart in Galerie De Zaal, Koornmarkt 4, Delft.