EN WAT DOEN DE KINDEREN

Water beheersen

Een van de laatste grote Deltawerken was de stormvloedkering De Maeslantkering bij Hoek van Holland. Met zijn twee enorme witte armen kan de stormvloedkering in één keer de 360 meter brede Waterweg afsluiten. In de voorjaarsvakantie is er voor kinderen een speciaal programma in het Keringhuis. Eerst is er een speciale aflevering van 't Klokhuis over de Maeslantkering, daarna wordt uitleg gegeven bij de bewegende maquette en de kering buiten in het echt bezocht. Nadat de expositie in het informatiehuis is bezocht kun je meedoen aan een speurtocht over het beheersen van het water. Als de speurtocht ingeleverd wordt, ligt er een water-cadeautje klaar.

Rondleiding en speurtocht voor kinderen vanaf 8 jaar t/m 3 maart elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 13u30. bij de stormvloedkering De Maeslantkering, Nieuw Oranjekanaal 139, Hoek van Holland t/m 3 maart. Toegang informatiecentrum Maeslantkering is gratis. De kinderrondleiding kost E1.20 per kind en volw mogen deze weken ook voor de kinderprijs mee. Naast dit speciale kinderprogramma zijn er in de weekeinden om 10u30 instaprondleidingen georganiseerd, geïnspireerd op de expositie Ruimte voor Water, over hoog water in de rivieren en de beheersing hiervan. In het Keringhuis is een echte dijk waarin minimensjes laten zien hoe er met water omgegaan wordt. Open ma t/m vr 10-16u za en zo 11-17u. Inl 0174-511222 of www.keringhuis.nl

Bewonderen

In de schatkamer van Naturalis in Leiden is t/m 3 maart het kleinste dinosaurusskelet ter wereld te bewonderen. Het is de baby van een mussaurus patagonicus (muishagedis). Vondsten van dinobabies zijn heel zeldzaam en dit dinootje leefde zo'n 215 miljoen jaar geleden in Argentinië. In de voorjaarsvakantie t/m 3 maart vertellen medewerkers van Naturalis op een `vertelplek' in de schatkamer over de mussaurus en andere dinosauriërs. Je mag allerlei dinofossielen aanraken en ook een dino-ei of drol. En om in de dino-sfeer te blijven is er ook een dino-verrassing.

Het verhaal achter het kleinste dinoskelet ter wereld in Naturalis, Darwinweg, Leiden t/m 3 maart, films over dino's van di t/m za om 11u30, 13u30 en 15u30. Kruip in de huid van een oermens en maak een rotstekening t/m 15 febr en van 26 febr t/m 1 maart van 13-14u30 en de Natuur Ontdek Koffer. De rotstekening kost E8,50 per kind, inclusief toegang en materiaalkosten. De overige activiteiten zijn gratis, behalve de toegang. Kinderen van 4 t/m 12 jaar E4,50 en vanaf 13 jaar E7. Inl 071-5687600.

Musiceren

Piwi, de Piccolo mag in de nieuwe symfonie van Signor Bravissimo de grote solo fluiten, maar tijdens de generale repetitie is hij zijn muziek kwijt. Al zijn instrumentenvrienden helpen hem zoeken, maar het muziekstuk blijft onvindbaar. Op het gratis familieconcert door het Philips Symfonie Orkest op zondag 17 februari in Eindhoven zal dirigent Jules van Hessen het publiek vertellen hoe het verhaal afloopt. Behalve Piwi de Piccolo speelt pianist Joop Albracht het pianoconcert in g van Ravel en staan ook Rossini's ouverture Willem Tell en La Strada van Nino Rota op het programma. Kinderen die er niet van houden om netjes op een stoel te zitten, mogen vlak voor het orkest gewoon op de grond zitten.

Gratis familieconcert door het Philips Symfonie Orkest op 17 febr om 12u in het Auditoriumgebouw van de TU, Den Dolech 2, Eindhoven.

Roversdiploma halen

Hij ziet eruit als een onschuldig, verdord blaadje, maar als een visje te dicht in zijn buurt komt, opent hij zijn enorme bek en wordt de vis in een keer opgeslokt door de hongerige bladvis. De bladvis is maar een kleine rover vergeleken bij andere `tropische rovers' in de Rio Negro, het stukje regenwoud van Ecodrome Zwolle. Wurgslangen, gifkikkers, vogelspinnen en in het doorkijkaquarium zijn giftige pijlstaartroggen van boven en van onderen te zien. Speciaal in de voorjaarsvakantie t/m 3 maart is er iedere dag een dierenverzorger in de quarantaineruimte aanwezig om te vertellen over de zeer agressieve roofdieren in aparte aquaria, die zelfs hun eigen soortgenoten opeten. Ook kunnen kinderen een `rovers-diploma' behalen; ze moeten daarvoor naar een film kijken, een bezoek brengen aan de `Rio Negro' en vragen beantwoorden.

Tropische rovers in Ecodrome Zwolle, Willemsvaart 19, Zwolle. Open dag in de schoolvakantie van 10-17u. Van 11-12u30 en van 14-15u30 is een dierenverzorger in de quarantaineruimte dag t/m 3 maart aanwezig. Ook t/m 3 maart behalen van het roversdiploma. Toegangkinderen t/m 3 jaar gratis, van 4 t/m 11 jaar E6,50, vanaf 12 jaar E8. MJK gratis. Inl 038-4215050

Gedachten vangen

Zouden gedachten in een zeepbel te vangen zijn? Leonardo Zebel weet daar alles van en tijdens de theatervoorstelling Het Geheim van de Bel t/m 24 februari in NEMO Amsterdam vertelt hij hoe dat zou moeten. Verder codenaam DNA, maak een interactieve reis door de genen, haal kleine huishoudelijke apparaten uit elkaar in het haal-maar-uit-elkaar-lab, speel met levensgrote dominostenen en ga per film vanuit de kern van een atoom naar de rand van het heelal.

Voorjaarsvakantie in NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam t/m 24 febr met theatervoorstelling Het Geheim van de Bel dag om 11u30 (niet ma), 12u45, 14u30 en 15u30, codenaam DNA, film naar de rand van het heelal, haal-maar-uit-elkaar-lab en levensgrote dominostenen. Open dag van 10-17u, toegang t/m 3 jaar gratis, vanaf 4 jaar E9. Inl 0900-9191100 of www.e-NEMO.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.