Commotie over Haider

Oostenrijk is politieke commotie ontstaan over het bezoek dat Jörg Haider, gouverneur van Karinthië en leider van extreem-rechtse partij FPÖ, in het geheim aan Irak heeft gebracht. Haider bezocht dinsdag de Iraakse leider Saddam Hussein, deed hem de groeten van het Oostenrijkse volk en liet weten de relatie tussen Oostenrijk en Irak graag te willen verdiepen. Ook roemde hij Saddams ,,wijze leiderschap''.

Hoewel men in Oostenrijk wel wat gewend is qua tegendraads gedrag en opruiende teksten van Haider, heeft dit bezoek veel opschudding veroorzaakt. Niet in de laatste plaats omdat de regering, waarvan Haiders partij deel uitmaakt, tevoren niet op de hoogte zou zijn gesteld. Premier Schüssel (van de conservatieve ÖVP) zwijgt in alle toonaarden. De Amerikaanse regering, die Irak beschouwt als onderdeel van `de As van het Kwaad', reageerde ,,bezorgd''.

Toen enkele dagen geleden het gerucht ging dat Haider in Irak was, zei de FPÖ van niets te weten. Pogingen van de partij om de gemoederen te sussen – het bezoek zou `privé' zijn en `humanitaire doelen' dienen – zijn met hoongelach ontvangen.