Buhrmann te vroeg met cijfers

Rond acht uur gisteravond kreeg Buhrmann een telefoontje van Business News Radio. Of ze wisten dat hun jaarcijfers, die de volgende ochtend zouden worden gepubliceerd, nu al bekeken konden worden op de website van het bedrijf.

Het had niet op een slechter moment kunnen gebeuren. Net nu de distributeur van kantoorartikelen cijfers ging publiceren die het vertrouwen van beleggers weer moesten herstellen na een jaar met drie winstwaarschuwingen, bleek de website niet goed beveiligd. Een hacker had een manier gevonden om de informatie te bekijken die was ingevoerd, maar die nog achter een beveiliging had moeten zitten. Die hacker had vervolgens het radiostation gebeld.

,,We hebben onmiddellijk de beurs in New York ingelicht en het persbericht met de cijfers laten verspreiden'', zei bestuursvoorzitter F. Koffrie van Buhrmann. Het concern heeft een notering in New York, waar de beurs open was, maar de hacker lijkt geen gebruik gemaakt te hebben van zijn voorkennis. ,,Er was weinig handel in het aandeel in New York.''

Dat was eerder die dag wel anders. Een half uur voor sluiting van het Damrak schoot het aandeel Buhrmann met 5 procent omhoog. Koffrie vermoedt dat de positieve cijfers van concurrent Office Depot de koers van Buhrmann opstuwden.

buhrmann: pagina 16