Beslag gelegd op tegoeden van LN

Makelaar H.Mens, een Haagse onderneming in speelautomaten en twee anonieme zakenlieden hebben beslag laten leggen op de banktegoeden van het verkiezingsfonds van Leefbaar Nederland.

Zij willen dat hun geld wordt aangewend voor de verkiezingscampagne van Pim Fortuyn, zo heeft hun advocaat, mr. J.Pit vanmorgen bevestigd. Naar verluidt hebben de vier in totaal meer dan 200.000 euro geschonken aan Fortuyn voor diens verkiezing.

Het geld werd overgemaakt in de periode tussen november en januari, voordat Leefbaar Nederland afgelopen weekend de lijsttrekker aan de kant zette wegens zijn uitspraken over het asielbeleid in een interview met de Volkskrant. Daarin spreekt Fortuyn zich onder meer uit voor het niet langer toelaten van vluchtelingen. Die uitspraken waren volgens voorzitter J.Nagel in strijd met het partijprogramma.

De advocaat van de vier geldschieters stelt dat bij de schenkingen werd bepaald dat het ,,voor de campagne van Fortuyn'' moest worden aangewend. Nu Fortuyn zelfstandig verder moet, vindt het viertal dat Leefbaar Nederland geen recht meer heeft op het geld. Penningmeester H. ten Cate van Leefbaar Nederland maakt zich nog geen zorgen: ,,Wij hebben als partij niet of nauwelijks uitgaven''. Maar als het beslag lang gaat duren ,,moeten we ons bezinnen op stappen''. De stichting Vrienden van Leefbaar Nederland verzorgt onder meer de advertentiespots in de media.

Dat makelaar Harry Mens de campagne van Fortuyn wilde steunen was min of meer bekend. Nieuw is de steun uit de hoek van de handelaren in speelautomaten. Het betreft de Haagse onderneming V&H met een kantoor aan het Lange Voorhout. Naast de handel in speel- of gokautomaten beheren deze ondernemers ook investerings- en belegginfsmaatschappijen.

Volgens Pit heeft de Haagse rechtbank gisteren toestemming gegeven om conservatoir beslag te leggen. Over de hoogte van de afzonderlijke schenkingen wil hij alleen kwijt dat ,,namens de heer Mens beslag is gelegd op 56.000 euro''. De andere schenkingen zouden ongeveer even substantieel zijn.