Angela Gheorgiu

Casta Diva heet de nieuwe cd van sopraan Angela Gheorgiu, de betere helft van het zangersechtpaar dat zij vormt met tenor Roberto Alagna. Die titel wekt veel verwachtingen, want dat bijzonder geliefde langzame en melodieuze nummer uit Bellini's Norma herinnert het operapubliek vooral aan de sterren Maria Callas en Joan Sutherland, die excelleerden in deze rol.

Gheorgiu zingt op Casta Diva een aantal topnummers uit het vroeg-19de eeuwse belcanto. Naast Bellini (Norma, I puritani, La sonnambula) muziek van Rossini (Giuglielmo Tell, Il barbiere di Siviglia) en Donizetti (Anna Bolena, Lucia di Lammermoor). Maar niet alles klinkt helemaal top. Gheorgiu zingt soms niet strak genoeg in Qui la voce sua soave, als weet ze her en der fraai en bewogen te zingen, zoals in Ah! non credea mirarti uit La sonnambula.

Dat Gheorgiu wel Regnava nel silenzio uit Lucia di Lammermoor zingt, maar niet de veel veeleisender `waanzinscène' uit die opera, plaatst Gheorgiu op het B-plan. Want op topniveau gooit een sopraan de handdoek in de ring als ze zich daarin niet durft te laten horen en zich te meten met de concurrentie.

Historisch gezien heeft deze cd daarom niet zoveel betekenis. De Decca-opnamen van dezelfde nummers door de gepensioneerde Joan Sutherland zijn veel beter, zóveel moeitelozer en ruimer gezongen door een unieke stem, die hogere noten kon produceren. En Maria Callas (EMI) zong ze op geheel eigen wijze nóg bijzonderder. Maar wie nu bij Angela Gheorgiu in de zaal zit, is vast zeer tevreden.

Casta Diva; Angela Gheorgiu. EMI 7243 5 57163 2 3.

    • Kasper Jansen