Amerikanen pakken bondgenoten op

Amerikaanse militairen hebben gisteren in Afghanistan abusievelijk zeven mannen opgepakt na een aanval op hun basis ten zuiden van de stad Kandahar.

De Amerikanen verkeerden in de veronderstelling dat de arrestanten verantwoordelijk waren voor de aanval. Later bleek dat ze Afghaanse bondgenoten hadden gearresteerd.

Bij het vuurgevecht vielen volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger aan beide zijden geen slachtoffers.

De woordvoerder zei dat de fout te wijten was aan de verwarring die met het incident gepaard ging. Wie de arrestanten precies waren is niet duidelijk. De woordvoerder sprak van bevriende soldaten. Ze zijn inmiddels op vrije voeten gesteld.

Drie andere aanvallers ontkwamen in een voertuig, aldus de legerwoordvoerder. Apache AH-64 gevechtshelikopters werden de lucht ingestuurd om de overige daders op te sporen. De aanval werd met lichte vuurwapens uitgevoerd, aldus de Amerikaanse woordvoerder.

Een cameraman van het Britse persbureau Reuters meldde dat er een half uur hevig werd geschoten. Ook hoorde hij verscheidene explosies. Volgens de cameraman vuurden de Amerikanen op een heuvel ten westen van de basis, die in de buurt van het vliegveld van Kandahar ligt.

Vanuit de basis in Kandahar speuren speciale Amerikaanse militaire eenheden in de rest van Afghanistan naar voortvluchtige leden van het Talibaanregime en het Al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden. Ook worden er strijders van Al-Qaeda en de Talibaan vastgehouden. Ongeveer 4.100 Amerikaanse militairen zijn op de basis gelegerd. Gisteren kwam een Amerikaanse soldaat om het leven op de Afghaanse luchtmachtbasis Bagram, enkele tientallen kilometers ten noorden van de hoofdstad Kabul, toen hij werd getroffen door een zwaar stuk materieel. Dat heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt.

Hij is de twintigste soldaat die is omgekomen sinds het begin van de Amerikaanse operatie in Afghanistan, op 7 oktober vorig jaar. Slechts één van hen kwam om het leven door vijandelijk vuur.