Amerikaanse Huis pakt campagnefinanciering aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vandaag na een marathondebat ingestemd met een grondige herziening van de regels voor de financiering van politieke campagnes. Zodra de nieuwe afspraken van kracht worden, komt een einde aan een lange strijd tegen de buitensporige en ongelimiteerde invloed van geld op de Amerikaanse politiek.

Republikeinse afgevaardigden hebben zich in een debat dat maar liefst zeventien uur duurde tot het laatst verzet tegen voorstellen om paal en perk te stellen aan met name de inzameling van soft money, de ongelimiteerde donaties aan nationale partijen. De laatste jaren bedroegen dergelijke donaties, afkomstig van bedrijven, vakbonden en vermogende individuen, regelmatig meer dan honderdduizend dollar. 240 afgevaardigden spraken zich uit voor een nieuwe wet, 189 stemden tegen.

Voorstanders van de nieuwe wet zijn van mening dat strikte regels voor de financiering van verkiezingscampagnes de invloed van belangengroepen kunnen terugdringen en het toenemende cynisme onder de Amerikaanse bevolking over het functioneren van de politiek kunnen ondervangen. Tweemaal eerder werden voorstellen hiertoe getorpedeerd.

Als de Senaat het wetsvoorstel aanneemt en president Bush de nieuwe afspraken ondertekent, mogen individuele donateurs niet meer dan 10.000 dollar soft money aan politieke partijen schenken.

Het voorstel bevat ook nieuwe regels voor de inzameling van hard money, giften waar al een maximum voor bestond.

In 2001 zamelden de Republikeinen 122 miljoen dollar aan hard money in en de Democraten 54 miljoen. Het verschil bij de inzameling van soft money is kleiner: 88 miljoen voor de Republikeinen, 62 miljoen voor de Democraten.

Dat het wetsvoorstel nu de instemming van het Huis van Afgevaardigden heeft gekregen, heeft volgens waarnemers onder andere te maken met de recente ondergang van het energieconcern Enron. Het faillissement van dat bedrijf, het grootste uit de Amerikaanse geschiedenis, heeft het vermoeden versterkt dat de Amerikaanse politiek kan worden `gekocht' door machtige bedrijven. Enron was een grote donateur van met name de Republikeinen en zag veel wet- en regelgeving door Republikeinse steun in zijn voordeel uitvallen.

campagnegelden: pagina 4