ABN Amro rekent op winstdaling

ABN Amro verwacht in de eerste zes maanden van dit jaar een lager resultaat dan in dezelfde periode vorig jaar. De bank rekent voor het gehele jaar op dezelfde inkomsten als in 2001.

De sombere economische vooruitzichten zijn hiervoor de belangrijkste reden. Voor het eind van dit jaar verwacht de bank geen ,,economisch herstel van betekenis''.

Dat heeft het concern vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt. ABN Amro boekte in het vierde kwartaal een bedrijfsresultaat van 1,28 miljard euro, 10 procent hoger in 2000. Over het gehele jaar kwam de nettowinst 24 procent lager uit op 2,36 miljard euro.

Volgens bestuursvoorzitter R. Groenink zijn de prestaties van Nederlands grootste bank ,,zeer behoorlijk'' in de moeilijke economische omstandigheden. Hij noemde de tegenzittende conjunctuur als voornaamste oorzaak van de winstdaling. Hierdoor moest ABN Amro het afgelopen jaar voor 1,43 miljard euro voorzieningen treffen. Die zijn vooral nodig voor de financiële problemen van een aantal grote bedrijven waaraan de bank geld heeft geleend.

De voorziening voor Enron is ,,licht hoger'' geworden dan de eerder aangekondigde 110 miljoen euro. Dit jaar verwacht de bank nog meer opzij te moeten zetten voor dubieuze debiteuren. Het bestuur benadrukt dat dit een uitvloeisel is van het ,conservatieve risicomanagement'' bij de bank.

De meeste winst – tweederde van het totaal – kwam afgelopen jaar wederom uit de divisie voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf. ABN Amro's belangrijkste divisie zag het jaarresultaat slechts licht dalen. De grootste bijdrage binnen die divisie is afkomstig van de activiteiten in de Verenigde Staten en Brazilië. De resultaten van het Nederlandse kantoorbedrijf daalden dramatisch.

Bij de divisie voor zakenbankieren en grote klanten slonk de winst na belastingen met driekwart tot 204 miljoen euro. Deze divisie heeft vooral te lijden onder de zwakte op de financiële markten en is goed voor 8 procent van het concernresultaat. De divisie vermogensbeheer boekte een 40 procent lagere winst en neemt 7 procent van de concernwinst voor haar rekening. De rest van de winst komt van activiteiten van het hoofdkantoor en ABN Amro leasing, een onderdeel dat de bank vorig jaar probeerde te verkopen.

ABN Amro zal het dividend over 2001 op hetzelfde niveau houden van 2000. Hierdoor keert de bank 59 procent van de winst uit, tegen 44 procent vorig jaar. Volgens ABN Amro is dat een signaal voor de winstpotentie van de bank.

Beleggers reageerden vanochtend positief. Tegen het middaguur noteerde het aandeel 2,5 procent hoger op 20,15 euro.