ABN Amro klimt na winstcijfers

De koers van ABN Amro is vanmorgen flink gestegen op het Damrak, na publicatie van winstcijfers die analisten alles meevielen. ABN Amro publiceerde een operationele nettowinst over 2001 van 2,36 miljard euro, een daling ten opzichte van het vergelijkbare cijfer van 3,1 miljard euro vorig jaar, en zei het dividend onveranderd te laten. De koers ging met 2,6 procent omhoog tot 20,16 euro, maar dat was ten dele te danken aan het algemeen gunstige klimaat voor banken vanmorgen op de Europese beurzen. Het Zwitserse UBS publiceerde winstcijfers boven verwachting en lanceerde een programma voor de inkoop van eigen aandelen. Dat kwam de stemming in heel Europa ten goede. ING bleef vanmorgen echter opnieuw achter bij ABN Amro, met een koersstijging van 1,4 procent.

Leidden de resultaten van ABN Amro tot koerswinst, anders was dat bij de twee andere bedrijven die vanmorgen met cijfers kwamen. Ook Unilever heeft boven verwachting gepresteerd met een nettowinst van 1,85 miljard euro, maar moest toch met 1,4 procent omlaag. De koers was overigens in de afgelopen dagen al opgelopen. DSM, dat zijn winst met 35 procent zag dalen, moest met 1,8 procent terug.

Meest significante daler vanmorgen was KPNQwest. Het telecombedrijf blijft last houden van achterdocht met betrekking tot de boekhouding, en leverde opnieuw 5,2 procent in, op 4,56 euro. Dat is vlakbij de dieptepunten die het aandeel bereikte vlak na de aanslagen in New York vorig jaar september.

Op basis van koerswinsten van ABN Amro, Ahold (1,7 procent), ASML (5,6 procent) en Philips (1,6 procent) wist de AEX-index vanmorgen te stijgen met 4,27 punten (0,8 procent) tot 497,78 punten.

Op de overige Europese beurzen konden de koersen omhoog met gemiddeld een procent. Een hoger slot van Wall Street gisteravond, waar het Dow Jones-gemiddelde met een stijging van 1,2 procent nét de grens van 10.000 punten niet haalde, hielp mee.

De effectenbeurs van Tokio boekte vanmorgen opnieuw winst. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 112,74 punten (1,1 procent) tot 10.081,09, waarmee voor het eerst sinds 29 januari de grens van 10.000 punten werd overschreden.

In Zuid-Korea gingen de koersen met 7,6 procent omhoog, in Singapore met 1,1 procent, en in Australië met 0,3 procent.