Zwijgende Enron-topman `klantenlokker op kermis'

De voormalige topman van het failliete Amerikaanse energieconcern Enron, Kenneth Lay, heeft gisteren de wind van voren gekregen van de senatoren die de ondergang van het bedrijf onderzoeken. ,,Ik zou u willen vergelijken met een klantenlokker op de kermis, maar dat zou een belediging zijn voor klantenlokkers'', zo sneerde de Republikeinse senator P. Fitzgerald.

De Senaatscommissie was woedend dat Lay als getuige bij een hoorzitting gebruik maakte van zijn recht om te zwijgen en weigerde vragen over de ondergang van Enron te beantwoorden. Het recht om te zwijgen is vastgelegd in het vijfde amendement van de grondwet, dat stelt dat verdachten geen verklaringen hoeven af te leggen die tegen hen kunnen worden gebruikt in een strafzaak.

Lay is niet de eerste voormalige Enron-manager die weigert antwoorden te geven, maar niet eerder werd een bestuurder zo onder vuur genomen door de politici. In een belegering die meer dan een uur duurde, werd hij onder meer vergeleken met Charles Ponzi, een fraudeur uit het begin van de vorige eeuw die een soort piramidaspel voor aandelen uitvond. Sommige senatoren zeiden dat Lay deel uitmaakte van een misdadig complot.

Lay zelf zei in een korte verklaring ,,verdrietig'' te zijn over de ondergang van Enron en over het feit dat hij niets kon zeggen over de oorzaken. ,,Ik heb veel moeite om te zwijgen, omdat mensen wellicht gaan denken dat ik iets verberg'', zei Lay. Nu veel oud-Enronbestuurders weigeren hun verhaal te doen wordt het moeilijk voor de Senaatscommissie om de waarheid rond het bedrijf te achterhalen. ,,Hoe komen we te weten waarom Enron op de bodem van de oceaan ligt als we niet met de kapitein kunnen praten'', zei een senator.

Gisteren werd ook bekend dat het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft besloten de controle over de pensioenen van Enron over te dragen aan een onafhankelijke deskundige. Veel Enron-medewerkers zijn hun pensioen kwijt omdat dit vooral was belegd in aandelen Enron.