Zelfde sporen bij verdachte en slachtoffer

De vuurwerksporen die op een sportbroek van de 34-jarige van brandstichting verdachte Enschedeër De V. zijn aangetroffen, komen overeen met sporen op kleding van een slachtoffer van de vuurwerkramp.

Dat is uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut gebleken. De V. wordt verdacht van brandstichting bij het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks.

Een serie explosies bij dat bedrijf op 13 mei 2000 kostte aan 22 mensen het leven. Het lichaam van het dodelijke slachtoffer van wie de vuurwerkresten op de kleding vergeleken zijn met de sportbroek van De V. lag op honderd meter afstand van het bedrijfsterrein. Ook monsters die een dag na de explosie in een cirkel van enkele honderden meters afstand van het bedrijf zijn genomen, komen overeen met de vuurwerkresten in de sportbroek.

NFI-onderzoeker P. de Bruyn, die vanmorgen als getuige voor de Almelose rechtbank werd gehoord, trok niet de conclusie dat De V. op 13 mei 2000 ten tijde van de explosies daadwerkelijk op het bedrijfsterrein van S.E. Fireworks aanwezig was. Het NFI heeft in het technisch onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp geen sporen van brandstichting kunnen vinden.

Wel is het volgens De Bruyn ,,vrijwel uitgesloten'' dat de vuurwerkresten afkomstig zijn van een vuurwerkshow op Kreta, zoals De V. heeft verklaard. De afstand tussen het publiek en de plaats waar het vuurwerk op Kreta ontstoken werd, bedroeg ongeveer 170 meter. De hoeveelheid vuurwerkresten op de sportbroek, duidt erop dat de afstand tussen De V. en het ontplofte vuurwerk minder dan honderd meter moet zijn geweest.

De Bruyn noemt het bijzonder dat de vuurwerkresten op de sportbroek van De V. een mengsel zijn van zwart kruit en flitspoeder. Zwart kruit wordt gebruikt om vuurwerk te lanceren; flitspoeder om het tot ontploffing te brengen. Bij normaal gebruik van vuurwerk komen beide ladingen niet tegelijkertijd tot ontploffing, dat is volgens De Bruyn wel het geval bij een brand.

Het proces tegen De V. gaat begin april verder.