Wie is waar

De importeur van snelle auto's als Jaguar, Saab en Ferrari, Kroymans Corporation in Hilversum, wil groeien op coureurssnelheid. De omzet van ruim 1,1 miljard euro in 2001 moet in 2003 1,5 miljard belopen, door autonome groei en door overnames van vooral kleine autodealers die de concurrentieslag met toetreders op de markt niet aankunnen. De enige aandeelhouder Frits Kroymans laat zijn winst in het bedrijf zitten om groei te realiseren, vertelt bestuursvoorzitter A. van Soest. ,,Auto's zijn zijn leven, hij rijdt op zijn 61ste nog races in een Ferrari met een snelheid van 250 kilometer per uur. Kroymans stelt zijn passie boven rendement.'' Vorig jaar nam Kroymans het autodealer- en leasebedrijf Nimox uit Zaltbommel over. De directeuren van Nimox, Karel Pauw en Onno Adriaanse, leggen eind deze maand hun functie neer. Karl Wevers, bestuurslid van de holding, neemt hun taken over. Voor Pauw is zijn taak om Nimox te verkopen volbracht. Voor Adriaanse is er binnen het bedrijf ,,geen directiefunctie beschikbaar'', zegt Van Soest, dus Adriaanse vertrekt. Daar kan Adriaanse zelf geen toelichting op geven – hij viert carnaval.

Vrouwen voelen zich klaarblijkelijk niet zo aangetrokken tot een carrière in het bankwezen, zegt bestuursvoorzitter R. Rogaar van Theodoor Gilissen Bankiers. Van de 13 recente benoemingen binnen de bank, betreft maar 1 een vrouw, Loraine Pinel (53), die de Royal Bank of Canada verlaat voor een functie als accountmanager bij de Londense vestiging van Theodoor Gilissen Securities. ,,Jammer'', vindt Rogaar, ,,maar het vrouwelijk talent biedt zich maar weinig aan. Vrouwen moeten even hard voor hun vak gaan als een ander.'' De van oudsher katholieke bank, nu een Fortis-dochter, beheert vermogens van particulieren en instituten. De winst van de bank is sinds 1994 verzesvoudigd, het vermogen onder beheer sinds 1986 verdertigvoudigd, en bedraagt nu 5,5 miljard euro. Het aantal medewerkers groeide van 150 naar 260, maar zal door de teruggang op de financiële markten weer iets krimpen tot onder de 250. Rob van de Kamp (43) is onlangs benoemd tot partner/directeur van de vennootschap van de bank. Mark Rosenberg (39) is benoemd tot directievoorzitter van de business unit Securities, Rik Wolters (41) tot directievoorzitter van `Capital Management' en Willem van Steenbergen (37) tot zijn naaste collega-directeur. Jan Willem Schuller (41), afkomstig van ING Barings, gaat het kantoor in Den Haag leiden. En Nico van Geest (46) van Credit Suisse First Boston wordt hoofd Research Amsterdam.

Bij een concurrerende particuliere bank, het met Dexia Bank Nederland gefuseerde Kempen & Co, is John de Die als financieel bestuurder vertrokken. De Die gaat naar handelsonderneming Geveke in Naarden, waar hij als financieel bestuurder G. Dijkstra opvolgt, die ,,om persoonlijke redenen'' vertrekt.

Klaas Wagenaar, voormalig financieel bestuurder van automatiseringsbedrijf Baan, vertrekt naar landbouwcoöperatie Cebeco, waar hij pluimvee – Friki – en varkens tot corebusiness moet verheffen. Cebeco wil zich daarmee `heroriënteren' op de markt voor landbouwproducten. Wagenaar, die inmiddels is aangesloten bij Boer & Croon, gaat zich bezighouden met financiën en organisatie. Zijn collega Ton Houben, eveneens van Boer en Croon, zal directievoorzitter Herman de Boon opvolgen.

Mariël Croon, personalia@nrc.nl

    • Croon Mariël