Verhoging boetes raakt Serviërs meer dan proces

De Servische autoriteiten hebben de verkeersboetes verhoogd. En dat houdt de gewone Serviër meer bezig dat het proces tegen Slobodan Miloševic.

De verhoging van verkeersboetes – het lijkt een futiel bericht, maar niet in Servië. De Serviër is gewend zich door de verstopte straten van Belgrado te persen en daarbij met niets en niemand rekening te houden.

Maar aan dat asociale gedrag is een abrupt einde gekomen sinds de invoering van de hogere boetes, begin deze maand. En verhoogd zijn ze. Zo kost fout parkeren niet langer 35 maar 85 euro. En behoorde door het rode licht lopen vorige maand nog tot de normaalste gang van zaken, tegenwoordig kost dat tien euro.

Erger: de boetes worden ook daadwerkelijk geïnd. Op alle straathoeken blazen agenten dezer dagen op hun fluitjes of beginnen ze driftig met hun bordjes te zwaaien bij het zien van een overtreding. Want de Servische regering zit in geldnood.

De verhoging leidt tot ongekende taferelen in de Servische hoofdstad.

Taxichauffeurs gespen voor het eerst in hun leven hun veiligheidsgordels om en plakken briefjes op het dasboard: `doe uw riem om!' Of ze manen de passagiers achterin plaats te nemen, daar hoeft de gordel volgens de Servische wetgeving niet te worden gedragen. En volwassen mannen wachten angstvallig op het groene voetgangerslicht.

Maar van deze laatste boete – voor bij rood licht oversteken – hebben de Servische parlementariërs genoeg. Binnen een straal van honderd meter van een zebrapad moet een voorbijganger gebruik maken van die oversteekplaats, zo schrijft de wet voor. Schuin voor het parlement ligt een zebrapad, met stoplicht. Maar het pad is al met al toch zo'n vijfenzeventig meter van de voordeur van het parlementsgebouw verwijderd.

Dat vinden de parlementsleden, die vaak oversteken naar de broodjes- en de krantenkiosken, te ver. Als van oudsher begonnen ze de drukke straat dus weer `gewoon' over te steken. Kriskras tussen de auto's door. Om vervolgens op de bon te worden geslingerd.

Maar je bent parlementariër of je bent het niet. Dus verscheen daags na de invoering van de hogere boetes een man met een kwast en een emmer met witte verf. En die schilderde een nieuw zebrapad, recht voor de deur van het parlement.

Onbehoorlijk, vonden leden van de studentenverzetsbeweging Otpor, die in het recente verleden een voortrekkersrol hebben gespeeld in de strijd tegen Miloševic. Ze organiseerden gistermiddag een protestmanifestatie door met veel misbaar heen en weer over het kersverse zebrapad te lopen, daarbij gadegeslagen door cameraploegen en verbaasde automobilisten.

De parlementariërs lieten zich gistermiddag niet zien. Die namen voor alle zekerheid de zij-uitgang.

    • Yaël Vinckx