Van Velde grijpt weer naast brons

Schaatser Gerard van Velde kwam gisteren tweehonderdste van een seconde, ongeveer dertig centimeter, tekort voor een bronzen medaille op de olympische 500 meter in Salt Lake City. De Nederlander eindigde als vierde, vlak achter de Amerikaan Kip Carpenter.

Precies tien jaar geleden was Van Velde op de 1.000 meter bij de Winterspelen van Albertville éénhonderdste van een seconde verwijderd van een bronzen medaille en ongeveer ééntiende van een gouden medaille. In de tussenliggende periode was hij even gestopt met topsport, omdat hij niet kon wennen aan de klapschaats. Op aandringen van allrounder Rintje Ritsma keerde hij terug op de ijsbaan.

Bij de wereldkampioenschappen sprint eindigde Van Velde vorige maand in Hamar ook als vierde, wederom met een minieme achterstand op de nummer drie. Gisteren reageerde hij zwaar teleurgesteld na zijn tweede race op de 500 meter. ,,Je kunt beter op je bek gaan dan vierde worden. Het mag gewoon niet lukken.''

De Amerikaan Casey FitzRandolph won de gouden medaille op de 500 meter. Hij onttroonde de Japanner Hiroyasu Shimizu, die tweede werd. FitzRandolph trad in de voetsporen van zijn landgenoot Eric Heiden. Deze levende schaatslegende won in 1980 bij de Winterspelen van Lake Placid vijf gouden medailles. Sindsdien werd bij het schaatsen geen enkele Amerikaanse man olympisch kampioen.

sprint: pagina 13