The Lord of the Rings is Oscarfavoriet

De Tolkienverfilming The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring van Peter Jackson heeft gisteren dertien Oscarnominaties gekregen. Dat is er slechts een minder dan recordhouders Titanic (1997) en All About Eve (1950), die er beide veertien kregen. The Ring is de zevende film uit de Oscargeschiedenis met dertien nominaties. The Ring werd onder meer genomineerd voor beste film, beste regie en beste mannelijke bijrol (Ian Mckellen). Moulin Rouge van Baz Luhrmann en A Beautiful Mind van Ron Howard, een biopic van de schizofrene wiskundige John Nash kregen ieder acht nominaties. Behalve deze drie films zijn voor beste film nog Gosford Park van Robert Altman en In the Bedroom van Todd Field genomineerd. Voor beste regie werden behalve de makers van A Beautiful Mind, The Lord of the Rings en Gosford Park ook David Lynch (Mulholland Drive) en Ridley Scott (Black Hawk Dawn) genomineerd. De nominaties voor Lynch en Altman zijn het onverwachtst. Lynch werd door velen gezien als een te wilde filmmaker voor de 6000 leden van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences. Altman, wiens film zeven nominaties kreeg, zou zijn kansen verspeeld hebben door Hollywood de les te lezen na 11 september.

Voor getekende speelfilms werd dit jaar een nieuwe Oscar in het leven geroepen, waarvoor drie films genomineerd zijn, Shrek (DreamWorks), Monsters Inc. (Pixar/Disney) en Jimmy Neutron: Boy Genius (Paramount).

Voor beste acteur zijn genomineerd Russell Crowe (A Beautiful Mind), vorig jaar winnaar voor zijn rol in Gladiator, Denzel Washington (Training Day), Will Smith (Ali), Tom Wilkinson (In the Bedroom) en Sean Penn (I Am Sam). Het is voor het eerst in de 74-jarige geschiedenis van de Academy Awards dat er twee zwarte acteurs in dezelfde categorie genomineerd zijn. Om de Oscar voor beste actrice strijden Halle Berry (Monster's Ball) Judi Dench (Iris) Nicole Kidman (Moulin Rouge), Sissy Spacek (In the Bedroom) en Renée Zellweger (Bridget Jones' Diary).

Een van de verliezers in de race om de Oscars is de Franse film Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, die wel een nominatie kreeg voor beste buitenlandse film, maar niet voor beste film, wat eerder wel het Chineestalige Crouching Tiger, Hidden Dragon en het Italiaanse La Vita e bella lukte. De overige genomineerden in deze categorie zijn Elling (Noorwegen), Lagaan (India), No Man's Land (Bosnië) en El Hijo de la Novia (Argentinië). De Oscars worden op 24 maart uitgereikt in het Kodak theater in Los Angeles.

Alle nominaties zijn te lezen op www.nrc.nl