Soekmekaar, Hoedspruit en Nylstroom verdwijnen

Iedere Zuid-Afrikaan die straks in het noorden van het land zijn weg probeert te vinden met een wegenkaart van vóór 13 februari 2002, staat een hopeloze zoektocht te wachten.

De hoofdstad Pietersburg van de Noordelijke Provincie heet niet langer naar een van de eerste blanke boeren die in de negentiende eeuw in dit deel van Afrika arriveerden. Beter is het te vragen naar de weg naar Polokwane, zoals de stad sinds vandaag heet: `plek waar de mensen naar elkaar omkijken'. Het dorpje even ten zuiden daarvan, Potgietersrus laat zich Mokopane noemen, naar de man die Piet Potgieter in 1845 doodschoot. En oh ja, de Noordelijke Provincie bestaat niet meer: het is nu Limpopo, naar de rivier die Zuid-Afrika van Botswana en Zimbabwe scheidt.

Het ANC-bestuur van de provincie spreekt van een ,,dramatische breuk met het verleden van koloniale overheersing en racistische dominantie''. De oppositie vraagt zich af of er bij het ANC ,,een schroefje loszit''. Feit is dat het provinciebestuur al sinds de eerste non-raciale verkiezingen in Zuid-Afrika omhoog zit met de naam van de provincie.

Het gebied dat de Boeren, de afstammelingen van de Hollanders, Transvaal noemden werd na 1994 opgesplitst. Oost-Transvaal werd Mpumalanga, en de provincie waarin Pretoria en Johannesburg liggen kreeg de toepasselijke Sotho-naam Gauteng, plaats van goud. Alleen Noord-Transvaal kwam er wat bekaaid af met het neutrale `Noordelijke Provincie'.

De regering van die provincie haalt nu zijn gram. Niet alleen krijgt de provincie een nieuwe naam, maar ook het merendeel van de plaatsnamen gaat op de schop. Tot groot afgrijzen van de oppositie is het afgelopen met Naboomspruit, Nylstroom, Louis Trichardt, Messina, Dendron, Bochum, Duivelskloof, Tzaneen, Hoedspruit en Ellisras. Alsook met de Hendrik Verwoerdtunnel en de Strijdomtunnel, genoemd naar de architecten van apartheid.

Net als elders in Zuid-Afrika zullen ook veel straatnamen verdwijnen. En net als elders in Zuid-Afrika zal de automobilist in verwarring achterblijven als hij links gaat bij de verroeste wegaanwijzer `D.F. Malan', terwijl het glanzende straatnaambordje spreekt over `Beyers Naude'. Maar dat was voor de regering van Limpopo geen reden de naam van het dorpje Soekmekaar te sparen.

Voorlopig blijft Dwaalboom wel bestaan.