Slimme bondscoach pareert kritiek

Het Nederlands elftal speelt vanavond in de Amsterdam Arena een oefenwedstrijd tegen Engeland. Bondscoach Dick Advocaat brengt voorlopig weinig veranderingen aan. Hij roemt zijn bekritiseerde voorganger.

Zolang Nederlandse internationals nog hun stempel drukken op topclubs in toonaangevende voetballanden als Spanje en Engeland, ziet bondscoach Dick Advocaat geen dringende noodzaak het selectiebeleid van zijn voorganger Louis van Gaal drastisch te wijzigen. De komende oefeninterlands bieden hem wel de gelegenheid nog tot andere inzichten te komen. ,,Straks bekijken we wat er gaat veranderen'', drukte Advocaat gisteren in Amsterdam op een druk bezochte persconferentie alle negatieve suggesties over zijn voorlopig conservatieve aanpak direct de kop in.

Het gegeven dat spelers als de gebroeders De Boer, Van der Sar, Cocu, Stam, Reiziger, Davids en Hasselbaink op het Europees kampioenschap in 2004 goede dertigers zijn, neemt hij voorlopig voor kennisgeving aan. ,,Het gaat mij om kwaliteit, niet om leeftijd. Deze groep heeft nog steeds voldoende niveau.''

Dat Oranje zich desondanks niet heeft kunnen kwalificeren voor het wereldkampioenschap, ligt volgens Advocaat noch aan de spelersgroep, noch aan de inmiddels vertrokken bondscoach. ,,Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik vind dat het Nederlands elftal in de voorronden totaal geen geluk heeft gehad. Dat heb je nu eenmaal nodig. Aan de bondscoach heeft het zeker niet gelegen. Van Gaal beschouw ik als een van de beste coaches ter wereld. Als onze vriend Kluivert in de vijfde minuut in Dublin scoort, zou Ierland volledig zijn weggespeeld. Tegen Portugal uit stond het tien minuten voor tijd nog 2-0 voor Nederland. Van Gaal wisselde een aanvaller voor een aanvaller, zoals Cruijff dat ook had gedaan. Dat pakte verkeerd uit, het gaat op dit niveau om details.''

De nieuwe technische leiders van Oranje, Advocaat en zijn assistent Willem van Hanegem, kregen nog voor hun eerste interland kritiek uit onverwachte hoek te verduren. Ronald Koeman sprak in het openbaar zijn verbazing uit over het selectiebeleid. De trainer van Ajax had het logisch gevonden als de achttienjarige Van der Vaart en rechtsbuiten Van der Meyde uit zijn team ook tot de uitverkorenen hadden behoord. Niet geheel ten onrechte vraagt Koeman zich af wat erop tegen is als hij zijn mening geeft. Van Hanegem doet dat immers zelf ook als tv-analyticus bij Canal+ en columnist van het Algemeen Dagblad. Het is een situatie die op den duur zou kunnen escaleren.

De vrijheid die Van Hanegem zich op het gebied van bijbaantjes kan permitteren, vormt dan het zwakke punt in de meesterzet om hem als assistent aan Advocaat te koppelen. Op het mislukte WK van 1990 werd Oranje, destijds regerend Europees kampioen, verscheurd in twee kampen, toen technisch directeur Rinus Michels zich als columnist had verbonden aan het AD en Ruud Gullit aan concurrent De Telegraaf.

Ook zonder eindtoernooi dreigen directe betrokkenen zich nu weer te mengen in een openbare discussie. Maar zo lang de KNVB parttimers aan het roer van Oranje zet, heeft de bond wat dit betreft niet al te veel recht van spreken.

Van Hanegem reageerde op de kritiek van Koeman trouwens geheel op zijn eigen wijze. ,,We hebben voor de linkshalfpositie van Van der Vaart ook Davids, Cocu en Van Bronckhorst tot onze beschikking. Als het nou om een stel koekenbakkers gaat, dan geef ik Koeman gelijk.''

De verstandigste reactie kwam van Advocaat. De Hagenaar beloofde dat Van der Vaart, die wel was geselecteerd voor Jong Oranje maar zich met een blessure moest afmelden, binnenkort een uitnodiging kan verwachten voor het A-elftal. Sikora lijkt Van der Meyde nog uit Oranje te houden. Daarmee was de discussie gesloten.

Veel duidelijkheid gaf Advocaat gisteren ook over de strijdwijze die Oranje onder zijn bewind gaat volgen. Zelfs Van Gaal was al afgestapt van de vleugelspitsen, maar Advocaat en Van Hanegem zullen het karakteristieke product van de `Hollandse School' voorlopig alle kansen geven. Ook een concept met een diepe en een teruggetrokken buitenspeler (Ronald de Boer) behoort tot de mogelijkheden. ,,Zolang er flankspelers beschikbaar zijn, spelen we 4-3-3'', verzekerde Advocaat. ,,Met een man achter de centrumspits als aanvallende middenvelder. Ik noem hem bewust middenvelder zodat hij weet dat hij ook verdedigende taken heeft.'' Het was een mededeling die schaduwspits Patrick Kluivert in zijn oren kon knopen.

Advocaat was in het verleden van mening dat het systeem met vleugelspitsen internationaal niet meer haalbaar is. Dat standpunt wist hij gisteren slim te nuanceren. ,,Het is inderdaad zo dat er internationaal nog weinig ploegen echte pressie spelen. Je moet met je tijd meegaan. Het is enerzijds een beetje afhankelijk tegen wie je speelt. Anderzijds vind ik dat als je zulke goede vleugelspitsen hebt, je ze ook moet benutten. De spelers waarover we nu kunnen beschikken (Overmars, Zenden, Van der Meyde, Ronald de Boer, red.) zorgen wel voor rendement.''

In de personele sfeer heeft hij inspanningsfysioloog Raymond Verheyen, die in de geest van Van Gaal de spelersgroep nog wel eens onderwierp aan een pittige conditietest, uit de technische staf verwijderd. Ook cameraman en video-analist Roberto Tolentino maakt geen deel meer uit van de begeleiding.

En over de rolverdeling tussen hemzelf en Van Hanegem liet Advocaat volstrekt geen misverstanden bestaan. ,,Ik ben aangetrokken als bondscoach. Ik ben de spreekbuis. Als de resultaten slecht zijn, richt iedereen zijn pijlen maar op mij.''

    • Erik Oudshoorn