Safe-sex kits op Spelen niet bij iedereen gewild

Een initiatief voor veilig vrijen tijdens de Winterspelen van niet-commerciële organisaties heeft de weerzin opgeroepen van christelijke groepen in Amerika. Een samenwerkingsverband van onder meer de Utah AIDS Foundation en het Amerikaanse Rode Kruis wil ruim 250.000 condooms verspreiden in Salt Lake City. ,,De Spelen zijn het langstdurende feest ooit in de stad'', zei Luciano Colonna, woordvoerder van de campagne. ,,Wij willen dat iedereen dat veilig en verantwoord viert.''

De conservatieve organisatie Generation Life is het hier niet mee eens: ,,Kunnen die mensen niet zelf hun condooms meenemen? En gaan ze soms op jacht naar onze dochters en vrouwen'', vroeg Gayle Ruzicka, president van de lobbyclub zich af.

De 120 medewerkers van de Safe Games zijn te herkennen aan hun oranje petten. Ze richten zich niet alleen op sporters, maar ook op bezoekers. Behalve safe-sex kits delen ze pamfletten uit met informatie over sociale hulpinstanties. Die moeten hulp bieden als iemand een geslachtsziekte oploopt, maar ook als bijvoorbeeld drugs of alcoholische dranken verkeerd vallen.

Generation Life reageerde op de actie met een boos pamflet. De vrije verstrekking van voorbehoedsmiddelen tast niet alleen de moraal aan, ,,condooms geven ook een verkeerd beeld van gezondheid en hygiëne'', meent Ruzicka. De mensen die nu in Salt Lake City zijn, moeten de wereld juist een positieve boodschap van moraliteit zenden, vindt hij. En van hun vrouwen en dochters afblijven, hoe dan ook!