Rwanda-tribunaal ontslaat advocaat

Het Rwanda-tribunaal heeft de Britse advocaat Andrew McCarten ontslagen nadat uit een onderzoek is gebleken dat hij valse rekeningen bij het VN-hof had ingediend. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan het financieel ondersteunen van cliënten.

Dat heeft de griffier van het Rwanda-tribunaal, Adama Dieng, bekend gemaakt.

Dit besluit kan ook gevolgen hebben voor de advocaten van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Het is gebruikelijk dat advocaten een percentage van hun salaris geven aan de gezinnen van hun cliënten. Een advocaat bij het Joegoslavië-tribunaal verdient ruim 120 euro per uur; wat voor Servische en Kroatische advocaten veel geld is. Verdachten van het VN-tribunaal weten dat advocaten uit hun regio er heel wat voor over hebben om hun zaak te verdedigen.

De griffie van het Joegoslavië-tribunaal, zo laat een voorlichter weten, is op de hoogte van deze praktijk. ,,En wanneer er excessen optreden, grijpen we in'', aldus de woordvoerder.

Naar aanleiding van de gruwelen van mei 1994 in Rwanda besloot de Veiligheidsraad tot oprichting van een tribunaal voor Rwanda. Dit tribunaal heeft dezelfde openbare aanklager, Carla Del Ponte, als het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

De cliënt van McCarten, Nzirorera, secretaris-generaal van de MRND de grootste partij van Rwanda, zei in juli vorig jaar het vertrouwen op in zijn advocaat. De beschuldigingen over financiële malversaties zijn door de griffie onderzocht. Daaruit bleek dat McCarten en zijn Belgische confrère Martin Bauwens declaraties indienden van kosten die ze niet hadden gemaakt en hun cliënt via omwegen geld toestopten. Dit is in strijd met het reglement dat voor de advocaten geldt. De griffie heeft besloten dat McCarten geen verdachten van het Rwanda-tribunaal mag verdedigen

Op dit moment is er nog geen internationale gedragscode voor advocaten die bij VN-tribunalen werken. Voor advocaten die in Nederland werkzaam zijn is er wel zo'n code, namelijk de `gedragsregels voor de advocaat'.

De internationale beroepsvereniging van advocaten werkt op dit moment aan plannen om ook zo'n code op te stellen voor advocaten die werkzaam zijn bij internationale tribunalen als die voor de berechting van daders van oorlogsmisdaden in Rwanda en ex-Joegoslavië.