Rustig slapen op de bank

Behalve kopen of verkopen geeft ABN Amro in deze onrustige tijden nog een advies aan zijn beleggers: ga rustig slapen. Zorgen over bijvoorbeeld Argentinië zijn absoluut niet nodig. Concurrenten als Fortis, ING en Aegon spelen open kaart over de financiële gevolgen van de peso-crisis, maar ABN Amro vindt dat niet nodig. Daarvoor zijn de risico's op dit moment te klein. En het bekendmaken van de totale exposure leidt alleen maar tot ongelukkige conclusies, vindt de bank. Appels en peren.

Geen nieuws is goed nieuws, zo oordelen ook de beleggers tot nu toe. Sinds vorig najaar, toen het slechte nieuws in de maanden na 11 september niet leek op te houden, heeft ABN Amro zijn waarde met ruim een kwart zien stijgen. De banken die hun positie in het Argentijnse moeras wel hebben geopenbaard kunnen er niet aan tippen.

Het sterke punt van ABN Amro, dat morgen de cijfers over 2001 publiceert, heeft ook zijn zwakke kant. De ,,brede mix van producten en klanten'', zoals de bank haar wereldomspannende aanwezigheid graag noemt, zorgt ervoor dat geen probleem in de wereld ongemerkt aan de deur voorbijgaat. In september bijvoorbeeld moest de bank nog uitleggen dat zij alleen zaken doet met het frisse deel van de familie Bin Laden. Een paar weken geleden volgde het faillissement van energiebedrijf Enron en zat de grootste bank van Nederland op de eerste rij. Mogelijke schade circa 110 miljoen euro.

Maar over Argentinië hoeft niemand zich dus zorgen te maken, ook al behoort ABN Amro ook daar tot de grotere spelers. Op de internetsite van de centrale bank van Argentinië blijkt dat ABN Amro zich al deels uit de voeten heeft gemaakt. Of haar klanten. In twee jaar zijn de activa in Argentinië tot een derde geslonken. Een paar maanden voor het uitbreken van de crisis had de bank goed getimed door het kantorennetwerk voor de particuliere klant te verkopen.

Openheid of niet, de spanningen in de wereld worden geleidelijk zichtbaar in de zogeheten Far, de stroppenpot waarin ABN Amro eind vorig jaar 1,35 miljard euro bezat. In 2000 werd slechts 617 miljoen euro voor slechte leningen opzijgezet, maar dat bedrag wordt voor het vorige jaar zeker het dubbele.

Zwijgzaamheid over Argentinië heeft de geloofwaardigheid volgens beleggers in elk geval niet aangetast, maar het is de vraag of dat bij een volgend `probleem' zo blijft. Misschien moet de bank zelf nog een nachtje slapen over de vraag of zij alsnog een einde maakt aan de onnodige geheimzinnigheid. Zeker als de Argentijnse misère in het niet valt bij de verwachte winst van 2,3 miljard euro.

    • Erik van der Walle