Rusland onbezorgd over aanwezigheid VS in Centraal-Azië

De Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, zegt zich geen zorgen te maken over de Amerikaanse aanwezigheid in Centraal-Azië. De aanwezigheid van Amerikanen op bases in Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan acht hij ,,overwegend positief'' gezien de voortgaande dreiging van de Talibaan en Al-Qaeda. ,,Elke euforie over de vernietiging van hun organisatie en andere structuren is prematuur'', zei Ivanov gisteren.

Ivanov zei dat gisteren na een gesprek met zijn Afghaanse ambtsgenoot Mohammed Fahim Khan. Hij zei te vertrouwen op de Amerikaanse verzekeringen dat hun bases tijdelijk zijn, omdat ,,de terroristen er nog goed voorstaan en wachten op de eerste gelegenheid om tevoorschijn te komen.''

In september vorig jaar sprak Ivanov namens het Russische leger nog zijn veto uit over Amerikaanse troepen in Centraal-Azië; later werd dat teniet gedaan door president Poetin. Zijn optimisme van gisteren kreeg een sceptisch onthaal bij Russische analisten. Binnen de Russische elite bestaat groot wantrouwen tegen de Amerikanen, die Rusland nauwelijks hebben gecompenseerd voor zijn medewerking aan de oorlog in Afghanistan. Inmiddels zijn er enkele honderden Amerikaanse militairen in Kirgizië; uiteindelijk worden dat er drieduizend, voor wie bij het vliegveld van Bisjkek een compleet stadje wordt gebouwd. Op de basis van Termez in Oezbekistan bevinden zich tussen de duizend en tweeduizend Amerikanen en in Tadjikistan enkele honderden.

Wat Rusland aan invloed verliest in Centraal-Azië hoopt het te compenseren door nauwe samenwerking met de Noordelijke Alliantie, de coalitie van noordelijke krijgsheren die vorig jaar fungeerden als Amerikaanse stoottroepen tegen de Talibaan. Fahim was tot voor kort de militaire leider van de Noordelijke Alliantie. Ivanov zei gisteren bereid te zijn transportvliegtuigen, helikopters en trainingsvliegtuigen te leveren. Wat betreft de betalingen zei hij dat Rusland ,,niet van plan was de Afghaanse schatkist uit te putten''. Hij ontkende dat Rusland van plan is militaire adviseurs naar Afghanistan te sturen. ,,Hun korpscommandanten hebben twintig jaar achtereen gevochten. Wat moeten wij ze nog leren?''

Zijn Afghaanse ambtsgenoot Fahim stelde dat Afghanistan ,,op dit moment meer dan genoeg wapens heeft'' en louter interesse heeft in reserveonderdelen. Rusland heeft de Noordelijke Alliantie vorig jaar voor naar schatting 100 miljoen dollar aan wapens geleverd voor de strijd tegen de Talibaan, voornamelijk oudere tanks, helikopters en Grad-raketwerpers.

Eerder deze week maakte Rusland bekend zeven bioscoopinstallaties aan Afghanistan te zullen schenken. Dit is een nieuwe poging de eigen populariteit te vergroten; eerder leverde het een veldhospitaal aan Kaboel en werd de – door de Sovjet-Unie aangelegde en door gevechten beschadigde – Salangtunnel weer geschikt gemaakt voor verkeer.