Roerei in bladerdeeg

In steden met een horecaopleiding kun je ter plekke eten. Je bent dan als consument ook min of meer examinator. De opleiding in Den Haag heeft een sectie voor buitenlandse studenten – de `international stream'. Veel Afrikaanse leerlingen en een enkele Amerikaan, nauwlettend gesuperviseerd door een butlerachtige Nederlandse patroon. De `international stream' telt 61 leerlingen uit 23 landen. De voertaal is Engels. Ik at er een amuse en vier gangen voor E8,85, dus voor een uiterst schappelijke prijs.

De bediening werd verzorgd door een jonge Zambiaanse die net vier maanden in Nederland was. Een tafelgenoot wilde als aperitief een jonge jenever. Ze bracht een halfvol glaasje en werd teruggefloten door de toegesnelde patroon, die haar influisterde dat zo'n glaasje in Nederland tot bijna de rand gevuld moet zijn. Vervolgens schonk ze wijn in volgens hetzelfde beginsel.

De kaart bood een salade van zeevruchten in filodeeg. Mosselen roepen bij mij een allergische reactie op, dus vroeg ik om een alternatief. De keuken reageerde snel en adequaat met roerei in bladerdeeg. Een prima idee voor een brunch of als voorgerecht.

Ontdooi het bladerdeeg in tien minuten. (Mijn ervaring is dat roomboterbladerdeeg beter rijst dan gewoon bladerdeeg.) Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Steek met uitsteker, liefst met een gekartelde rand, een zo groot mogelijk rond uit de plakken deeg. Leg de rondjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop een ei los en bestrijk hiermee het deeg. Bak het bladerdeeg in ongeveer 14 minuten lichtbruin en gaar. Neem ze uit de oven. Klop de overige eieren los en doe er zout en peper bij. Smelt boter in een koekenpan en bak hierin roerei. Snijd het warme bladerdeeg in twee delen. Vul de bodems met roerei, bieslook en zalm. Zet het deksel erop. Direct serveren. De bladerdeegbakjes kunnen ook gevuld worden met garnalen of paddestoelenragout. Wilt u het bladerdeeg eerder bakken, bewaar de bakjes dan na afkoelen in een trommel en verwarm ze in de oven voor gebruik.

    • Annelène van Eijndhoven