Renner kreeg van arts EPO en testosteron

Filippo Simeoni heeft in 1996 EPO en testosteron voorgeschreven gekregen van arts Michele Ferrari. Dit verklaarde de Italiaanse wielrenner gisteren op de tweede dag van het proces tegen Ferrari in Bologna.

Ferrari wordt door het gerecht beschuldigd van het verspreiden van verboden middelen onder sporters. Hij was de leerling en rechterhand van professor Conconi, die als verstrekker van dopingprodukten én als voorzitter van de medische commissie van het Italiaanse olympisch comité jarenlang een dubbelrol vervulde. Ferrari werkte in de jaren tachtig en negentig onder anderen met de Tourwinnaars Miguel Indurain, Bjarne Riis en Lance Armstrong.

Simeoni verklaarde gisteren voor de rechter dat hij vanaf november 1996 regelmatig een bezoek aan Ferrari heeft gebracht. ,,Ik ben in 1993 begonnen met verboden middelen, waaronder EPO. In november 1996 ben ik bij Ferrari terechtgekomen. Ik had gehoord dat hij erg goed en professioneel was. Aanvankelijk hebben we het niet over doping gehad. Ik deed testen en hij maakte een trainingsprogramma voor me. Later vertelde hij me met welke middelen ik mijn prestaties kon verbeteren.''

Volgens Simeoni kreeg hij op instructie van Ferrari het verboden eiwithormoon EPO en de verboden spierversterker testosteron toegediend. Simeoni: ,,We zijn begonnen met andriol (testosteron). Dat moest ik gebruiken na intensieve trainingen met als doel mijn spierkracht te vergroten.''

Simeoni verklaarde dat Ferrari ,,altijd heeft gezegd voorzichtig te zijn en geen testosteron te gebruiken kort voor belangrijke koersen''. De renner moest van de arts producten gebruiken die zijn hoge hematocrietwaarde een gevolg van EPO zouden kunnen verlagen. Simeoni betrok deze middelen niet bij Ferrari. ,,Hij vond het beter als ik ze zelf aanschafte. Maar als ik problemen had, kon ik altijd bij hem aankloppen'', zei Simeoni

Buiten de rechtszaal gaf de Italiaanse renner uitleg over zijn openhartigheid: ,,Ik heb besloten de waarheid te zeggen en de omerta te verbreken, in de hoop dat ik daarmee het dopingprobleem kan helpen oplossen.''

Het proces in Bologna wordt 19 februari hervat. Dan wordt Gianluca Bortolami, winnaar van de Ronde van Vlaanderen, gehoord.