Rechercheurs: verdachten wel schuldig

Rechercheurs die in de Puttense moordzaak de beide verdachten Herman Du Bois en Wilco Viets hebben verhoord, zijn nog steeds overtuigd van hun schuld aan de moord op Christel Ambrosius.

Dit bleek vanmorgen op de derde dag van de getuigenverhoren voor het Leeuwarder gerechtshof, dat de zaak inhoudelijk opnieuw behandelt.

De officier van justitie, J.R. Klunder, die destijds de zaak behandelde, is eveneens nog steeds overtuigd van de betrokkenheid van beide veroordeelden. Klunder werd gisteren werd verhoord.

Christel Ambrosius werd op 9 januari 1994 verkracht en vermoord in het huis van haar oma in Putten. Du Bois en Viets werden in 1995 door het Arnhemse gerechtshof veroordeeld tot tien jaar cel. Ze kwamen vorig jaar vrij. De Hoge Raad verwees de zaak terug naar een ander hof, nadat twijfels waren gerezen over hun schuld. De bekentenissen van Du Bois en Viets zouden onder druk zijn afgelegd.

Rechercheur G. Vogelenzang, die verdachte Du Bois in 1994 verhoorde, is er nog steeds van overtuigd dat deze de moordenaar is van Christel Ambrosius. Volgens Vogelzang heeft Du Bois met Viets een alibi geconstrueerd. ,,Het is heel simpel. Als je vantevoren afspreekt dat je niet bent weggeweest, lijkt me dat een pertinente leugen.'' Ook rechercheur C.J. Bijl, die Viets verhoorde, antwoordde op diens vraag of hij er voor honderd procent zeker van was dat Viets de moordenaar was: ,,Ik twijfel niet aan je betrokkenheid. Als ik het voor het zeggen had, zou ik je opnieuw veroordelen.''

Opmerkelijk is dat Du Bois vanmorgen verklaarde dat er een vechtpartij plaatsvond tijdens diens verhoor met Vogelenzang. Du Bois zei ,,over de rooie'' te zijn gegaan, toen Vogelenzang hem zou hebben gedreigd dat zijn vrouw wegens meineed vervolgd kon worden en zijn kinderen uit huis zouden worden geplaatst als hij niet zou bekennen. Vogelenzang en zijn medeverhoorder J.G.M. Brandts ontkenden met klem dat een handgemeen had plaatsgevonden. De sfeer zou juist ,,prettig'' zijn geweest.

Zowel Vogelenzang als Brandts voelt zich, na de kritiek op het opsporingsonderzoek de afgelopen jaren, in hun integriteit aangetast. ,,Er wordt met stront gegooid'', aldus Vogelenzang. Het hof hoort 36 getuigen en deskundigen. Vanmorgen verklaarde psycholoog P.J. van Knoppen dat je een hiervoor gevoelige verdachte onder druk alles kunt laten bekennen. De rechercheurs en de teamleider die worden gehoord, hebben een getuigentraining gevolgd.