Pakistanen beschermen Bin Laden

Elementen binnen de Pakistaanse geheime dienst helpen terroristenleider Osama bin Laden en Talibaanleider mullah Mohammed Omar uit handen van de Verenigde Staten te blijven.

Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de Afghaanse interimregering, Yunus Qanuni, gezegd, aldus de New York Times. Qanuni heeft zijn beschuldiging geuit in de Arabischtalige krant Asharq al-Awsat. Volgens Qanuni beschermen Pakistaanse functionarissen ,,waarschijnlijk'' Bin Laden en Mohammed Omar. Zij ,,verhullen hun verplaatsingen en bieden leiders van de Talibaan en [Bin Ladens] Al-Qaeda onderdak''.

De Pakistaanse geheime dienst, de ISI, heeft midden jaren negentig een hoofdrol gespeeld in het aan de macht brengen van de zeer streng islamitische Talibaan in Afghanistan, en sindsdien hebben er altijd zeer nauwe onderlinge contacten bestaan. Honderden, zo niet duizenden Pakistanen bleken afgelopen najaar mee te vechten aan de zijde van de Talibaan tegen de door de VS gesteunde Noordelijke Alliantie.

Onder druk van Washington heeft de Pakistaanse president, Pervez Musharraf, in oktober de officiële banden met de Talibaan verbroken en ook maatregelen genomen om de ISI van Talibaan-sympathisanten te zuiveren. Maar het staat wel vast dat de Talibaan en Al-Qaeda nog op steun kunnen rekenen binnen de ISI.

Steun kunnen zij ook vinden in de autonome stamgebieden in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan. De Britse krant The Guardian meldt vandaag vanuit het gebied dat veel strijders van de Talibaan en Al-Qaeda ongemerkt vanuit Afghanistan Pakistan zijn binnengekomen en daar door een ondergronds netwerk van fundamentalistische sympathisanten verder zijn geholpen. Velen zijn langs bestaande drugsroutes via Iran naar hun vaderland of naar een toevluchtsoord elders weggekomen, aldus The Guardian. Al-Qaeda en de Talibaan hadden zelf ook goede connecties met de drugssmokkel. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharrazi, erkende vorige week dat Iran zijn lange grens met Afghanistan en Pakistan niet luchtdicht kan afsluiten, ook al is er juist in verband met de drugssmokkel een aanzienlijke troepenmacht gelegerd.

Amerikaanse leiders varen al weken fel uit naar Iran, lid van een `As van het Kwaad', omdat dat willens en wetens vluchtelingen van Al-Qaeda en de Talibaan zou toelaten. Washington heeft nog niets gezegd over een rol van Pakistan.