Oprichter van `e-zine' Slate stapt op

Bedenker en oprichter Michael Kinsley van Slate, een van de eerste en grootste internetmagazines in Amerika, stapt op als hoofdredacteur. Kinsley heeft Slate, waarvan Microsoft de uitgever is, bijna zes jaar geleid. De 51-jarige journalist wordt gezien als een pionier op het gebied van `webuitgeven'.

Kinsley maakte zijn vertrek bij zijn geesteskind bekend via een e-mail aan zijn personeel. ,,Zelfs banen die ik leuk vind gaan mij vervelen.'' Kinsley, die als columnist aan de `e-zine' Slate verbonden blijft, werkte eerder als journalist bij The New Republic en Harpers. Zijn vertrek van gevestigde media naar een door Microsoft ondersteund internetinitiatief werd destijds met scepsis ontvangen.

Het in juni 1996 opgerichte Slate, het Engelse woord voor leisteen, is een elektronisch opinietijdschrift met het accent op politiek en cultuur. Het internetmagazine bereikt circa 2,3 miljoen lezers per maand. Maar winstgevend is Slate niet, tot teleurstelling van Kinsley. ,,Ik wilde bewijzen dat de combinatie journalistiek en internet geld kan opleveren. Dat doel hebben we bijna gehaald.''

Kinsley probeerde in 1998 de lezers van Slate een abonneeprijs te laten betalen van bijna 20 dollar per jaar. Die poging mislukte. Binnen een jaar draaide Slate het initiatief de nek om. Daarmee werd het tijdschrift weer volledig afhankelijk van advertenties.

Hoewel Slate niet op papier is te verkrijgen voorziet de website in een functie waarbij de inhoud van het tijdschrift gemakkelijk via een printer is af te drukken. Verder kan Slate ook per e-mail worden ontvangen in een tekst- of internetformaat. Het zijn functies die nu bij websites gemeengoed zijn, maar waarmee Slate zich als een van de eerste profileerde.