Opnieuw banen weg bij British Airways

Bij de noodlijdende Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) verdwijnen 5.800 banen. De nieuwe ontslagen maken deel uit van een plan om 650 miljoen pond (ruim een miljard euro) extra te bezuinigen. Dat heeft directeur Rod Eddington van de luchtvaartmaatschappij vanochtend gezegd.

Het besluit komt nadat BA een recordverlies leed van 187 miljoen pond (307 miljoen euro) in het laatste kwartaal van vorig jaar. Vorig jaar ontsloeg BA al 7.200 man, waarvan een deel vóór 11 september. De nieuwe bezuinigingsronde brengt het totale personeelsbestand terug tot 42.000, bijna een kwart minder dan begin vorig jaar. Tevens beëindigt BA tien routes en wordt het aantal vliegtuigen met ongeveer vijftig teruggebracht tot driehonderd.

Bovendien gaat BA vanaf deze zomer experimenteren met goedkope vluchten vanaf het Londense vliegeveld Gatwick op Europese bestemmingen in een poging reizigers terug te winnen die de afgelopen jaren massaal zijn overgestapt op `budgetvervoerders' als easyJet en RyanAir.

Eddington zei vanochtend BA niet te willen omvormen in een goedkope ticket-maatschappij, maar op een deel van de routes ,,slim'' te willen concurreren met zijn goedkope rivalen via tickets die alleen via internet zijn te boeken en door het intensiever gebruiken van vliegtuigen. De terugkeer van die formule is opmerkelijk omdat BA zijn eigen goedkope ticketmaatschappij, Go, begin vorig jaar verkocht aan investeringsmaatschappij 3i. BA blijft zich op transatlantische routes richten op het duurdere segment van de markt, ook al is het aantal reizigers op die routes sinds de terreuraanslagen op 11 september vorig jaar in de Verenigde Staten met eenderde teruggelopen.

Vakbondsleider Bill Morris zei begrip te hebben voor de nieuwe bezuinigingen en beloofde dat de bond wilde meehelpen om BA te laten ,,terugkeren als een belangrijke speler in de luchtvaartwereld'', als het bedrijf de ontslagen zoveel mogelijk via natuurlijk verloop laat plaatsvinden.

    • Hans Steketee