Ook KLM in bezit van tweedehands onderdelen

De inspectiedienst van Verkeer en Waterstaat heeft bij negen Nederlandse bedrijven, waaronder KLM, vliegtuigonderdelen aangetroffen die zijn gekocht bij het Italiaanse Panaviation. Er loopt in Italië een strafrechtelijk onderzoek tegen Panaviation, dat handelt in vliegtuigonderdelen. Panaviation wordt ervan verdacht op grote schaal afgekeurde tweedehands vliegtuigonderdelen wereldwijd aan luchtvaartmaatschappijen verkocht te hebben. Het bedrijf leverde er valse keuringscertificaten bij. Verschillende onderdelen zouden van diefstal afkomstig zijn. Panaviation-directeur Enzo Fregonese, zijn dochter en enkele medewerkers werden eind januari bij een inval gearresteerd.

De 39 betrokken onderdelen die in Nederland zijn aangetroffen zouden volgens Verkeer en Waterstaat ,,niet cruciaal zijn voor de vliegveiligheid''. Dat heeft een woordvoerder van de dienst gisteren gezegd. De dienst wil pas zeggen om welke bedrijven het gaat als het onderzoek later deze week is afgerond. Het eerste onderzoek van de inspectiedienst van Verkeer en Waterstaat richtte zich op de periode vanaf 1 januari 2000. Zo'n honderd bedrijven werd verzocht in de boekhouding na te gaan of er in die periode onderdelen bij Panaviation zijn gekocht. Een tweede onderzoek wordt uitgebreid naar eerdere jaren, tot begin jaren tachtig. ,,De inspectie is erg nieuwsgierig naar de rol van Panaviation door de jaren heen'', zegt de woordvoerder. ,,Dat wordt nu helemaal uitgespit.''

De inspectie sluit niet uit dat er nog vliegtuigen in Nederland zijn met onderdelen die bij de Italianen zijn gekocht. Het ging nu nog om zaken als kapjes en stekkers die zich deels in magazijnen, deels in vliegtuigen bevonden. ,,Maar in geen geval in vitale delen van het vliegtuig'', aldus de dienst. Toch zijn de onderdelen inmiddels vervangen. De oude onderdelen zijn nu in `quarantaine' en worden nader onderzocht.

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt zelf geen zaken gedaan te hebben met Panaviation. Maar via de voormalige Italiaanse partner Alitalia zijn er wel onderdelen van het bedrijf bij KLM terechtgekomen. ,,Het gaat om twee microfilters die nooit ingebouwd zijn, een inspectiepaneel en een relais dat we via een toeleveringsbedrijf binnenkregen'', aldus een KLM-woordvoerder. KLM heeft de vondst van deze vier onderdelen bij de inspectie gemeld.