Onderzoek naar jurering bij paarrijden

De internationale schaatsunie ISU heeft gisteren besloten een onderzoek in te stellen naar de jurering bij het paarrijden van maandag. Tot ontzetting van het publiek ging het goud niet naar het Canadese koppel Jamie Dale–David Pelletier, maar naar de Russen Jelena Beresjnaja en Anton Sicharoelidse. Neutrale waarnemers noemden de uitslag een schandaal, onder meer omdat Sicharoelidse tijdens de kür een fout maakte. Dale en Pelletier hadden een vlekkeloze uitvoering. De ISU verklaarde dat de reactie van het publiek in de ijshal en de berichtgeving in de media aanleiding waren voor een intern onderzoek of de regels en procedures juist zijn uitgevoerd. Beresjnaja en Sicharoelidse kregen de voorkeur van vijf juryleden. Vier uit het oostblok plus de Française. De vier anderen (uit de VS, Canada, Duitsland en Japan) vonden het Canadese paar het beste.