OM onderzoekt aangiften Fortuyn

Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda gaat drie van de aangiften onderzoeken die zijn binnengekomen tegen Pim Fortuyn, de voormalig lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Deze meldingen over discriminatie komen volgens een woordvoerder van het parket in Amsterdam uit Breda, Haarlem en Eindhoven.

De geselecteerde aangiften zijn nu via het parket in Amsterdam naar justitie in Breda doorgestuurd. Bij het meldpunt discriminatie in Amsterdam kwamen aanvankelijk zes meldingen binnen. De aangevers beschuldigen Fortuyn van discriminatie.

Bij het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie zijn gisteren bijna veertig klachten binnengekomen naar aanleiding van Pim Fortuyns uitspraken in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Het gaat om het grootste aantal klachten dat ooit op een dag bij het LBR binnen kwam. De meeste klachten zijn afkomstig van moslims, die zich aangevallen voelen op hun religie. Vooral de uitspraken dat de `islam een achterlijke cultuur is' en 'dat de grens vooral voor `islamieten' gesloten dient te worden, zijn in het verkeerde keelgat geschoten. Bijna alle personen die hebben geklaagd willen Pim Fortuyn ook juridisch vervolgen. Bovendien zijn zij bang dat er een tweedeling komt tussen moslims en niet-moslims.

Opvallend is dat het LBR meent dat de uitspraken van Fortuyn onvoldoende grond bieden voor strafrechterlijke vervolging. Fortuyn met zijn uitspraken net binnen de grenzen van het juridisch toelaatbare, vindt het LBR.

In augustus zijn er ook al aangiften tegen de verstoten lijsttrekker gedaan, met hetzelfde verwijt. Dat gebeurde na een interview dat Fortuyn had gegeven aan het Rotterdams Dagblad. Het OM in Rotterdam buigt zich vooralsnog over deze beschuldigingen.