Nortel Networks waarschuwt voor daling van omzet

Het Canadese telecombedrijf Nortel Networks, in opspraak wegens een affaire over aandelenhandel met voorkennis, heeft gisteren gewaarschuwd dat het opnieuw moeite zal hebben om zijn omzetdoelen voor het eerste kwartaal van dit jaar te realiseren.

Zwakke vraag onder consumenten zal het ,,uitdagender'' maken om een omzetdaling ten opzichte van het vierde kwartaal te beperken tot de voorziene tien procent, verklaarde Frank Dunn, president van Nortel. Niettemin hield hij vast aan eerdere voorspellingen dat omzetten vanaf het tweede kwartaal weer omhoog gaan en dat Nortel eind dit jaar weer winstgevend zal worden.

De waarschuwing kwam direct na het ontslag van Terry Hungle, financieel directeur van Nortel, wegens vermeende aandelenhandel met voorkennis. Hungle zou met persoonlijke investeringen de richtlijnen van Nortel hebben geschonden. De financiële integriteit van Nortel zou echter op geen enkel moment in het geding zijn geweest, onderstreepte Dunn.

Hungle onttrok in maart vorig jaar ruim 78.000 dollar (89.000 euro) aan een aandelenfonds dat hoofdzakelijk in Nortel had geïnvesteerd. Kort daarna waarschuwde Nortel dat de resultaten voor het eerste kwartaal van 2001 zouden tegenvallen wegens de economische stagnatie in de Verenigde Staten. Die aankondiging leidde tot een daling van 18 procent in de waarde van het aandeel Nortel.

In december boekte Hungle ruim 86.000 dollar terug naar het aandelenfonds, kort voordat Nortel bekendmaakte dat de verliezen over het vierde kwartaal zouden meevallen. Het aandeel steeg daarop 12 procent.

Dunn distantieerde Nortel van de in surseance verkerende Amerikaanse energiehandelaar Enron. De zaak-Enron, waarbij toplieden hun eigen aandelen in het bedrijf voor miljoenen dollars verkochten voordat vervalsing van de boekhouding aan het licht kwam, heeft gevoeligheid van handel met voorkennis aanzienlijk verhoogd. Maar, zo benadrukte Dunn, ,,de operaties en boekhouding van Nortel zijn niet aan de orde bij onze discussies met toezichthouders.''

    • Frank Kuin