NIOD had geen toegang archief

Het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (NIOD) heeft bij zijn onderzoek naar de val van Srebrenica geen toegang gehad tot archieven in Joegoslavië. Dat concludeert de actualiteitenreburiek 2Vandaag vanavond in een reportage.

In de uitzending van 2Vandaag meldt Zoran Stankovic, generaal in het Joegoslavische leger, dat het NIOD geen mogelijkheden heeft gehad om documenten in Belgrado in te zien. Stankovic is lid van de Joegoslavische Commissie voor Waarheid en Verzoening, die onder andere tot taak heeft gehad het NIOD te helpen bij het onderzoek in Belgrado.

Dat is niet gelukt, zo zegt hij: ,,Een delegatie met de directeur van het NIOD, professor Blom, is naar het Federale Paleis geweest, maaar heeft de toegang tot de documenten niet gekregen.'' Volgens Stankovic is er geen sprake van onwil van de Joegoslavische president Koštunica: ,,Het ligt niet aan Koštunica, maar aan de wettelijke regels die de toegang tot die documenten mogelijk moeten maken. Er moet eerst een nieuwe wet komen om toegang tot die documenten mogelijk te maken.''

De mogelijkheid om nieuw onderzoek te doen in de archieven van Belgrado na de val van Miloševic was in het voorjaar van 2001 reden voor het NIOD om de publicatie van hun rapport uit te stellen tot november 2001.

In september van het jaar volgde opnieuw uitstel, tot 10 april van dit jaar. In een brief aan het kabinet van 10 september vorig jaar meldde NIOD directeur J. Blom dat ,,in de sfeer van de archieven'' de ,,perspectieven minder gunstig'' waren, ,,vooral op korte termijn''. Blom schreef dat hij er naar streefde ,,dit deel van het onderzoek nu zo spoedig mogelijk af te sluiten en en te constateren dat is gedaan wat er in het kader van dit onderzoek mogelijk was.''

Het NIOD wil op geen enkele manier op de uitzending van 2Vandaag reageren. Directeur Blom verwijst naar de brief van 10 september. ,,En bij de publicatie van ons rapport op op 10 april zult u buitengewoon veel informatie krijgen.''