Nieuwe getuige in moordzaak-Nienke

Advocaat J. Taekema heeft het gerechtshof in Den Haag vanochtend tevergeefs verzocht een extra getuige te horen tijdens het hoger beroep in de moordzaak van het Schiedamse meisje Nienke. Aan het begin van de middag verwierpen de raadsheren zijn verzoek.

Taekema verdedigt verdachte K.B. uit Vlaardingen. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde B. vorig jaar tot een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging voor het misdrijf.

Nienke werd op 22 juni 2000 vermoord in de buurt van een kinderboerderij in het Beatrixpark in Schiedam. Maikel, een 11-jarig vriendje, werd seksueel misbruikt en zwaar mishandeld, maar overleefde het drama.

De verklaring van de nieuwe getuige zou volgens de raadsman een nieuw licht op de zaak werpen. Taekema stelt dat het verhaal van deze vrouw zijn cliënt vrijpleit. De getuige heeft een belastende verklaring over een andere persoon. Zij brengt die man in verband met de moord op Nienke en de zware mishandeling van Maikel. Het hof wees vanmiddag het verzoek van Taekema af, omdat haar verklaring volgens de raadsheren alleen een persoonlijke speculatie op kan leveren.

Vanmorgen hoorde het hof al drie mensen, twee voormalige collega's van Kees B. en een vrouw die de verdachte bij de plaats van het delict meent te hebben gezien, een dag na de moord.

Volgens Taekema heeft de getuige die hij wilde horen zich bij hem gemeld nadat B. was veroordeeld door de rechtbank in Rotterdam. De raadsman zegt dat de vrouw zich ook anoniem meldde bij de politie. Ze zou haar telefoonnummer hebben achtergelaten, maar is nooit teruggebeld. Taekema vind dat vreemd, want ,,ze heeft een heel interessant verhaal''.

Advocaat-generaal Renckens weersprak de lezing van Taekema. Die heeft volgens haar slechts ,,een hypothese bedacht''. Ze vertrouwt erop dat politie en het OM hun werk goed hebben verricht.