Musampa treedt op tegen discriminatie

Oud-Ajacied Kiki Musampa bindt de strijd aan met racisme. De middenvelder van Malaga beweert in drie verschillende wedstrijden in de hoogste Spaanse competitie door tegenstanders te zijn gediscrimineerd. ,,Het is onacceptabel'', zegt Musampa, die geboren werd in de DR Congo maar over een Nederlands paspoort beschikt.

,,Ik kan me voorstellen dat spelers boos worden en soms schelden, maar niet dat ze lelijke dingen zeggen over je huidskleur'', zei Musampa tegen de Spaanse radiozender Onda Cero. ,,Racisme door collega-beroepsvoetballers pik ik niet. Die geef ik aan.''

Musampa noemde de namen van drie tegenstanders die hem de voorbije weken belaagd zouden hebben met racistisch getinte opmerkingen: Fabricio Colloccini (Alavés), Juan Castano Juanele (Real Zaragoza) en Rodriquez Nebrera Angel (Las Palmas). Coloccini ontkent de beschuldigingen niet, maar beroept zich op een gedragscode. ,,Alles wat op het veld wordt geroepen, maakt deel uit van het spel. Buiten het veld zou ik zoiets nooit zeggen.''

Ook Zaragoza-aanvaller Juanele erkende Musampa uitgescholden te hebben tijdens het competitieduel van eind oktober. ,,We stonden met 2-0 achter en ik was nogal opgefokt. Op gegeven moment zei Musampa iets tegen een ploeggenoot en heb ik hem uitgemaakt voor `kutneger'. Als hij geel was geweest of grote oren had gehad, dan zou ik Musampa daarmee beledigd hebben.''