KPNQwest blijft dalen op Damrak

Het telecombedrijf KPNQwest, dat gisteren zijn jaarcijfers publiceerde, blijft onder vuur liggen op de beurs. Vanmorgen daalde het aandeel opnieuw sterk, met 5,2 procent, naar 5,09 euro nadat beleggers nieuwe argwaan kregen over de boekhouding van telecommunicatiebedrijven. In Londen daalde de koers van Cable & Wireless fors met 5,8 procent nadat bleek dat het concern bij het inleasen en uitleasen van kabelcapaciteit een rooskleurige financiële behandeling toepast die vergelijkbaar is met die van het Amerikaanse bedrijf Global Crossing, dat inmiddels in surséance is. Het onderzoek van de Amerikaanse beursautoriteiten naar Global Crossing strekt zich inmiddels uit naar het Amerikaanse Qwest, een van de moeders van KPNQwest. Ook KPN moest vanmorgen op de beurs wat terug, met 0,8 procent tot 5,15. Eerder op de ochtend was dat verlies procentpunten hoger.

Over de hele linie konden de koersen op het Darak vanmorgen maar mondjesmaat omhoog, met een winst van de AEX-index van 0,3 procent op 491,55 punten. Op Wall Street was het Dow Jones-gemiddelde gisteravond 0,2 procent lager gesloten, en moest de Nasdaq-index met 0,7 procent terug.

Uitblinker vanmorgen was Buhrmann, de handelaar in kantoorbenodigdheden. Beleggers namen een voorschot op de jaarcijfers die het bedrijf morgen resenteert. Het aandeel steeg met 4,26 procent naar 12,23 euro. Beleggers toonden ook interesse voor de aandelen DSM (plus 0,97 procent), Unilever (plus 0,91 procent) en ABN Amro (plus 0,46 procent). Al deze bedrijven komen morgen met hun financiële resultaten.

Op de Midkap-index voor middelgrote ondernemingen stond Vendex KBB bovenaan de lijst. Het aandeel steeg met 2,33 procent tot 12,76 euro, nadat het concern een omzettoename van 6,9 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar had bekendgemaakt.

Ook de overige Europese beurzen zweefden vanmorgen tussen winst en verlies.

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen voor de vierde achtereenvolgende dag met hogere koersen geëindigd. Het Nikkei-gemiddelde steeg 90,36 punten (0,9 procent) tot 9968,35.

Zondag bezoekt de Amerikaanse president Japan. Voor dit bezoek zal de Japanse premier Koizumi waarschijnlijk economische hervormingen bekendmaken als teken van goede wil.