Internetstarter neemt zorgsector op de schop

In 1999 was hij nog de hoogste ambtenaar van Economische Zaken, nu is Sweder van Wijnbergen internetondernemer.

Sweder van Wijnbergen had zichzelf nooit gezien als een heuse chief executive officer van een internetstarter. Het woord carrièreplanning kent hij eigenlijk niet. En bij een bestaand bedrijf werken zat er voor hem niet meer in. Wegens zijn naamsbekendheid. Dus werd het een eigen bedrijf.

Volgende maand gaat Infomedics, dat via internet declaratieverkeer in de zorgsector regelt, de lucht in. Van Wijnbergen treedt hiermee min of meer in de voetsporen van Netscape-oprichter en internetprofeet Jim Clark. De laatste richtte een paar jaar geleden in de VS Healtheon op, ook een online-dienstverlener voor de zorgsector.

Van Wijnbergen moest als beginnend ondernemer ineens zelf de gang maken langs investeerders. Een lastige klus in een tijd waarin verstrekkers van risicokapitaal de deur voor beginnende internetbedrijven bijna vanzelfsprekend dichthouden. ,,Je moet er stevige zenuwen voor hebben. Maar het was een mooie ervaring'', zegt de 50-jarige Van Wijnbergen.

Van 1997 tot 1999 was Van Wijnbergen secretaris-generaal bij Economische Zaken. Een aanvaring met zijn baas, minister Jorritsma, leidde tot zijn plotselinge vertrek. Van Wijnbergen had zich in het openbaar te vaak te kritisch uitgelaten over het regeringsbeleid. Sindsdien deed hij wat klussen als consultant en is hij als deeltijd hoogleraar economie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. ,,Adviezen geven is ook niet alles. Ik had de smaak te pakken van écht werken, en daarom is zo'n bedrijfje zo interessant.'' Voor zijn periode bij economische zaken werkte hij onder meer bij de Wereldbank en adviseerde hij landen met hoge schuldenlasten als Polen en Mexico.

Nu heeft hij zich met zijn bedrijf zelf in de schulden gestoken. Hij is voor 30 procent grootaandeelhouder van Infomedics. Het duurde lang voordat hij andere investeerders had gevonden. Investeerder nummer één zei nee, en de rest ook. Hij is de tel kwijtgeraakt. Met tien tot vijftien investeerders heeft hij onderhandeld.

Automatiseringsbedrijf ABZ is uiteindelijk één van de geldschieters geworden. De markt waar Infomedics zich op richt is de zorgsector. Vorige maand werd volgens Van Wijnbergen het bestaansrecht van Infomedics nog eens extra onderstreept door het rapport van de commissie Beers. Deze commissie liet aan minister Borst weten dat de administratieve lasten in de zorgsector met honderden miljoenen euro's omlaag kunnen. De papierstromen van verwijzingen, declaraties en recepten kosten te veel geld en moeten worden ingedamd. ,,Dat is precies wat wij gaan doen.''

Infomedics gaat online declaratieverkeer tussen verzekeraars, artsen en ziekenhuizen verzorgen. Het werkt eenvoudig. Een ziekenhuis heeft bijvoorbeeld een rekening voor een patiënt, die verzekerd is bij verzekeraar X. De rekening/declaratie verstuurt het ziekenhuis dan online naar Infomedics, die er voor zorgt dat die weer bij de verzekeraar terecht komt. De patiënt hoeft er dan helemaal niet meer aan te pas komen. Infomedics is een soort van declaratiehub. Een verzekeraar moet soms met 30 ziekenhuizen zaken doen: dat zou in toekomst allemaal via de poort van Infomedics kunnen verlopen.

,,Een papieren declaratieregel kost nu gemiddeld 1,5 euro, bij ons wordt een paar eurocent.'' Met een aantal verzekeraars, waaronder VGZ en Ohra, en een aantal ziekenhuizen zijn inmiddels overeenkomsten getekend.

Natuurlijk kent Van Wijnbergen ook Healtheon, het bedrijf van Jim Clark. ,,Daar heb ik gezien hoe het niet moet. Wij bewaren geen gegevens van ziekenhuizen of verzekeraars. Wij sturen alleen maar declaraties door. Dan heb je ook geen privacy-kwesties waar je rekening mee moet houden. Het Amerikaanse Healtheon doet dat wel, en dat stuit op wantrouwen van de verzekeraars. Die zijn dan minder snel geneigd om met je in zee te gaan.''

    • Philip de Wit