Imam vervolgd na tips om vrouwen te slaan

Een Spaanse onderzoeksrechter heeft besloten vervolging in te stellen tegen een lokale imam van een islamitische gemeenschap in Zuid-Spanje wegens het op de markt brengen van een boekje met een aantal aanbevelingen hoe men het best zijn vrouw kan straffen, zonder dat dit zichtbare sporen achterlaat.

De auteur, Mohammed Kamal, adviseert hierin onder meer het gebruik van het rietje om slagen toe te brengen. Hierbij worden onder andere de handpalmen aanbevolen en andere lichaamsdelen die niet al te veel in het zicht lopen. De imam meent dat het slaan met mate dient te gebeuren en dat de klappen niet te hard moeten zijn. Het gaat volgens hem dan ook vooral om een ,,psychologische straf'' en niet om vernedering en lichamelijke mishandeling.

Van de aanbevelingen van de imam, die in een moskee in het zuidelijke Fuengirola actief is, werd door een honderdtal vrouwen van een feministisch collectief in Barcelona aangifte gedaan. De onderzoeksrechter meent dat er aanwijzingen zijn voor het aanzetten tot geweld en heeft besloten de imam te vervolgen. Kamal zal binnenkort als verdachte worden gehoord door de rechtbank.

Het is niet de eerste maal dat Kamal in opspraak komt. De imam van de moskee in Fuengirola wordt gezien als de leider van een meer fundamentalistische moslimstroming die zijn macht uitbreidt ten koste van de liberaler ingestelde moslims. De imam wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor het aanstellen van een vijftiental godsdienstleraren op openbare scholen, die bij de meisjes de sluier verplichtten en het dragen van broeken en gymschoenen verboden. Dat leidde tot problemen bij de gymlessen.

Een van de docenten verbood ook het spelen van het elektronische spelletje Pokémon, omdat dit een zonde zou betreffen. In een moskee van Malaga ontstond oktober vorig jaar opschudding, nadat op het aankondigingenbord een mededeling had gehangen waarin de behandeling van de vrouwen door de Talibaan werd verdedigd. Ook toen werd de zaak door verschillende vrouwenorganisaties aanhangig gemaakt.